Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Chimiştii găsesc sprijin de la natură în lupta cu cancerul
GH. MĂNOIU | 12 MAI 2022
Studiul catorva zeci de compusi bazati pe o substanta chimica fungica au aratat o puternica activitate antitumorala.
Inspirandu-se de la o substanta secretata de ciuperci cand isi apara teritoriul, chimistii de la Massachusetts Institute of Technology au sintetizat si testat 60 de compusi care au capacitatea de a distruge celulele canceroase umane. Studiul a aparut in Chemical Science Journal.
Multi dintre compusii testati in studiu, un tip de alcaloizi (ETP), sunt in mod natural produsi de ciuperci. Oamenii de stiinta cred ca acestia ajuta ciupercile sa impiedice alte organisme sa le incalce teritoriul.
In procesul de sinteza, cercetatorii au produs mai multi compusi cu o structura similara celor naturali, adaugand sau eliminand grupari chimice din formula initiala, compusi ce au fost suspectati de activitate anticancerigena.
Ei au testat cei 60 de compusi impotriva a doua tipuri de celule cancerigene umane: cancerul de col uterin si limfom.
Dupa rezultate, au ales cei mai buni 25 pentru a-i testa impotriva a trei tipuri suplimentare de celule: tumori pulmonare, renale si de san.
In general, compusii cu doua molecule de ETP unite, par a fi mult mai eficienti in a distruge celulele canceroase, decat moleculele simple.
Cercetatorii au descoperit ca, o alta cheie a abilitatii de a distruge tumorile, este numarul de atomi de sulf din formula ETP.
Compusii cu doi atomi de sulf au fost mult mai eficienti decat cei ce aveau in formula unul singur, iar compusii fara acesti atomi de sulf nu au avut actiune antitumorala.
De asemenea, anumite grupari chimice trebuie sa fie in anumite pozitii cheie.
Compusii care distrug celulele canceroase sunt foarte selectivi, ei distrugandu-le de 1000 de ori mai eficient decat ucid celulele sanatoase din sange.
Exista sectiuni din compusi care pot fi modificate fara a li se modifica proprietatile. Aceasta ar permite chimistilor sa ataseze de acele puncte diversi compusi, cum ar fi anticorpi ce ar dirija compusii numai spre celulele canceroase.
Este prima daca cand este stabilita legatura intre structura acestui tip de compusi si activitatea lor anticancer.