Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    China construieşte cel mai mare radiotelescop din lume

    Construcţia telescopului sferic cu apertură de cinci sute de metri (FAST) a început în martie 2011, în provincia Guizhou din sudul Chinei, şi se va încheia până în septembrie 2016, când va deveni cel mai mare radiotelescop de pe Pământ.



    Observatorul Arecibo.


    Acesta va avea o farfurie de mărimea a 30 de terenuri de fotbal şi va depăşi Arecibo Observatory din Puerto Rico, care are o deschidere de 305 metri.

    Va fi constituit din 4600 de panouri triunghiulare dispuse într-o formaţiune geologică carstică care permite suportarea structurii, având configuraţia asemănătoare celei a Radiotelescopului Arecibo. Spre deosebire de acesta, care are o curbură sferică fixă, FAST va utiliza o optică activă, care se reglează pentru a crea parabole în direcţii diferite, cu un diametru efectiv de 300 metri.

    Sensibilitatea ridicată a FAST va oferi oamenilor de ştiinţă chinezi date spaţiale exacte, care le va permite să caute viaţă extraterestră chiar şi în afara galaxiei noastre.

    22 FEBRUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    India a păşit în rândul ţărilor care au folosit tehnologia complexă, de ultimă oră, racheta cu motor criogenic, realizată în totalitate in ţară. Racheta de 415 tone a purtat pe orbită un satelit de comunicaţii de două tone. Această tehnologie foloseşte drept combustibil un amestec de hidrogen şi oxigen lichid super-racit şi până acum a fost dezvoltată doar de câteva ţări.
    Astronomii de la mai multe universităţi, printre care Universitatea Cambridge, care lucrează cu observatorul Chandra X-ray al NASA au văzut cum gigantica gaură neagră Sagittarius A* (SGR A*) respinge „hrana” constând din nori imenşi de gaze, deoarece aceştia nu sunt suficient de reci ca să îi înghită.
    Conform măsurătorilor NASA, câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul să se răstoarne. Mai sunt 3 sau 4 luni până la acest eveniment important, ce va avea efecte în întregul sistem solar deoarece domeniul de influenţă magnetică al Soarelui, numit şi heliosferă, se extinde miliarde de kilometri dincolo de Pluto.
    Cercetări recente sugerează că sistemul Gulf Stream, care asigură Europei şi unor părţi ale Americii de Nord un climat temperat, s-ar putea prăbuşi sub acţiunea schimbărilor climatice, aducând o perioadă de răcire proeminentă.
    Sonda spatiala Cassini, lansata de NASA, a transmis imagini cu un super-uragan ce se roteste in jurul polului nord al planetei Saturn. Oamenii de stiinta pot sa vada acum un uragan al carui ochi are 2000 km, de 20 de ori mai mare decat media de pe Pamant.
    O echipă internaţională de cercetători condusă de specialişti de la University of Alberta, Canada, au descoperit primul eşantion dintr-un mineral numit ringwoodit, care ar confirma prezenţa unor cantităţi uriaşe de apă la 400 până la 700 km sub suprafaţa Pământului, ipoteza susţinută şi de Jules Verne în "Călătorie spre centrul Pământului".