Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    China testează racheta hipersonică

    China a testat o rachetă hipersonică, capabilă să se deplaseze cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului şi care poate penetra actualele sisteme de apărare antirachetă. De la Beijing, Ministerul chinez al apărării nu a comentat rezultatele testului, pe care l-a numit ştiinţific şi despre care a precizat că nu este îndreptat împotriva nici unei ţări.



    Testul rachetei hipersonice chineze. Foto: CCTV.com


    Pentagonul a confirmat că a reperat vehicolul numit WU-14 zburând cu viteze record în timpul testului de pe 9 ianuarie 2014, dar nu a vrut să comenteze, ceea ce confirmă îngrijorările Statelor Unite privind rapida creştere militară a Chinei.

    Dacă va fi perfecţionată, tehnologia hipersonică va permite atingerea oricărei ţinte din lume în câteva minute, ocolind actualele sisteme de apărare antirachetă.

    Testul a fost raportat iniţial de Washington Free Beacon, care citând oficiali americani, a spus că vehiculul a zburat cu Mach 10, sau de 10 ori viteza sunetului.

    Tehnologia este încă in stadiul de dezvoltare şi ar putea fi pe deplin operaţională în 5 sau 10 ani. Experţii susţin că este extrem de dificil să urmăreşti, să detectezi şi să interceptezi vehiculele hipersonice de tip hypersonic glide vehicle (HGV), deoarece ele nu zboară aşa sus ca rachetele balistice.

    Statele Unite dezvoltă de asemenea această tehnologie şi au testat vehicule hipersonice. Unul dintre ele este Falcon HTV-2, fabricat de Lockheed Martin, care se pare că poate călători cu Mach 20. În acelaşi timp, Boeing lucrează la X-51 Waverider pentru Air Force.

    Şi Rusia şi India dezvoltă aceste tehnologii. Moscova este de asemenea în curs de a dezvolta sistemul de apărare aeriană S-500, cu interceptori capabili să doboare rachetele hipersonice.

    China şi-a crescut constant cheltuielile militare odată cu creşterea sa economică din ultimele decenii, dar este depăşită cu mult de cheltuielile pentru apărare ale Statelor Unite.

    17 IANUARIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Autoritatea de Administrare Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a cerut companiei Boeing să facă o modificare urgentă pe motoarele General Electric, montate pe aeronavele Boeing 787, care sunt susceptibile a se opri în timpul zborului.
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.
    Smartphone-urile, camerele video şi ochelarii de vedere ar putea fi în curând transformate radical datorită unei lentile super-subţiri dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite.
    Avionul Solar Impulse 2, care foloseşte numai energie solară, a aterizat cu succes în Abu Dhabi pe 26 iulie 2016, încheindu-şi astfel zborul istoric în jurul lumii.
    Sistemul detectează mişcările printr-un senzor radar, care scanează drumul din faţă, şi printr-o cameră de înaltă rezoluţie aflată pe parbriz. Frânele maşinii se activează automat dacă soft-ul determină că o coliziune este iminentă.
    Norvegia va elimina radioul FM și va deveni primul stat din lume care face trecerea la transmisii excusiv digitale.