Ştiri / Spaţiu |
China trimite o sondă pe partea indepărtată a Lună
China a lansat o sondă lunară care urmează să aterizeze pe partea îndepărtată a Lunii și să se întoarcă cu mostre care ar putea oferi informații despre diferențele geologice și de altă natură între această regiune mai puțin explorată și partea apropiată, mai cunoscută.
Misiunea fără precedent ar fi cel mai recent progres în programul de explorare spațială din ce în ce mai sofisticat și mai ambițios al Chinei, care concurează acum cu SUA, încă lider în spațiu.
China a aselenizat deja un rover pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, prima țară care a făcut acest lucru.
Fără expunere la Pământ și fără alte interferențe, partea îndepărtată a Lunii, oarecum misterioasă, este ideală pentru radioastronomie și alte lucrări științifice.
Deoarece partea îndepărtată nu este vizibilă niciodată de pe Pământ, un satelit releu este necesar pentru a menține comunicațiile.
Sonda de explorare lunară Chang 6 poartă numele zeiței mitice chineze a Lunii.
Sonda a fost transportată pe o rachetă YB Long March-5, care a decolat vineri de la centrul de lansare Wenchang din provincia insula tropicală Hainan, din sud, a anunțat Administrația Spațială Națională din China.
În 2020, China a adus mostre de pe partea apropiată a Lunii, pentru prima dată când cineva a făcut acest lucru de la programul american Apollo care s-a încheiat în anii 1970.
Analiza probelor a constatat că acestea conțineau apă în mărgele mici încorporate în solul lunar.
Tot în ultima săptămână, trei astronauți chinezi s-au întors acasă dintr-o misiune de șase luni pe stația spațială orbitală a țării, după sosirea echipajului său de înlocuire.