Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    China trimite o sondă pe partea indepărtată a Lună

    China a lansat o sondă lunară care urmează să aterizeze pe partea îndepărtată a Lunii și să se întoarcă cu mostre care ar putea oferi informații despre diferențele geologice și de altă natură între această regiune mai puțin explorată și partea apropiată, mai cunoscută.



    China trimite o sondă pe partea indepărtată a Lună. Foto: tasnimnews.com


    Misiunea fără precedent ar fi cel mai recent progres în programul de explorare spațială din ce în ce mai sofisticat și mai ambițios al Chinei, care concurează acum cu SUA, încă lider în spațiu.

    China a aselenizat deja un rover pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, prima țară care a făcut acest lucru.

    Fără expunere la Pământ și fără alte interferențe, partea îndepărtată a Lunii, oarecum misterioasă, este ideală pentru radioastronomie și alte lucrări științifice.

    Deoarece partea îndepărtată nu este vizibilă niciodată de pe Pământ, un satelit releu este necesar pentru a menține comunicațiile.

    Sonda de explorare lunară Chang 6 poartă numele zeiței mitice chineze a Lunii.

    Sonda a fost transportată pe o rachetă YB Long March-5, care a decolat vineri de la centrul de lansare Wenchang din provincia insula tropicală Hainan, din sud, a anunțat Administrația Spațială Națională din China.

    În 2020, China a adus mostre de pe partea apropiată a Lunii, pentru prima dată când cineva a făcut acest lucru de la programul american Apollo care s-a încheiat în anii 1970.

    Analiza probelor a constatat că acestea conțineau apă în mărgele mici încorporate în solul lunar.

    Tot în ultima săptămână, trei astronauți chinezi s-au întors acasă dintr-o misiune de șase luni pe stația spațială orbitală a țării, după sosirea echipajului său de înlocuire.

    5 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii au descoperit trei luni noi, necunoscute până acum în sistemul nostru solar — două luni suplimentare care înconjoară planeta Neptun și una în jurul planetei Uranus.
    India a devenit prima țară care a coborât cu succes o navă spațială în apropierea polului sud lunar și a patra țară care a coborât pe Lună (după Uniunea Sovietică, SUA și China).
    O rachetă indiană a fost lansată în spațiu pentru a ateriza un rover robotizat pe o parte neexplorată a Lunii.
    Degajarea hidrogenului din gheață ar putea explica accelerația neobișnuită a cometei ʻOumuamua.
    Pentru prima dată, oamenii de știință de la NASA au dovezi clare ale unui ciclon polar pe Uranus. Examinând undele radio emise de gigantul de gheață, ei au detectat fenomenul la polul nord al planetei.
    Astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează o stea pitică roşie care ar putea fi cel mai potrivit loc pentru a căuta semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar.