Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Chirurgia devierilor intestinale

    Ileostomia, colostomia, ileostomia rezervorului ileoanal si ileostomia continenta

    Ce este chirurgia devierilor intestinale?


    Atunci cand, din cauza bolii sau a lezarilor, intestinul gros este indepartat sau are nevoie de timp pentru a se vindeca, chirurgia devierilor intestinale permite fecalelor parasirea in siguranta a organismului.

    Unele operatii de devieri intestinale – denumite operatii de ostomie – deviaza o parte a intestinului gros sau a celui subtire catre o deschidere din abdomen in care este creata o stoma.

    Un chirurg creeaza o stoma prin rularea capatului intestinului inapoi catre el insusi, ca manseta unei camasi, si prin coaserea lui de peretele abdominal. Stomei ii este atasata o punga care se pastreaza in exteriorul corpului pentru a colecta materiile fecale.

    Alte operatii de devieri intestinale reconfigureaza intestinele dupa indepartarea portiunilor deteriorate. De exemplu, dupa indepartarea colonului, un chirurg poate crea o punga similara colonului din ultima parte a intestinului subtire, evitand necesitatea unei pungi de ostomie.

    Cancerul, traumele, bolile inflamatorii intestinale, ocluzia intestinala si diverticulita sunt posibile cauze pentru operatia de deviatie intestinala.

    Care parti ale tractului gastrointestinal sunt afectate de chirugia devierilor intestinale?

    Chirurgia devierilor intestinale afecteaza intestinul gros si deseori si intestinul subtire.

    Intestinul subtire

    Intestinul subtire incepe de la stomac si se termina la intestinul gros, prezentand trei sectiuni principale: duodenul, care reprezinta primii 25 cm; jejunul, mijlocul de 2,5 metri; si ileonul, cei 3,5 metri de la sfarsit.

    Chirurgia devierilor intestinale afecteaza doar ileonul.


    Chirurgia devierilor intestinale afecteaza intestinul gros si deseori si intestinul subtire.
    Intestinul gros

    Intestinul gros are o lungime de aproximativ 1,5 m si incepe de la intestinul subtire, terminandu-se la anus.

    Colonul si rectul sunt cele doua sectiuni principale ale intestinului gros.

    Reziduurile digestive semisolide intra in colon prin intestinul subtire. Gradat, colonul absoarbe umiditatea si formeaza fecalele ca deseu digestiv care se indreapta catre rect.

    Rectul are o lungime de aproximativ 15 cm si este localizat chiar inaintea anusului.

    Rectul stocheaza fecalele, care parasesc corpul prin anus. Rectul si anusul controleaza miscarile intestinale.

    Care sunt tipurile de chirurgii ale devierilor intestinale?

    Pentru devierile intestinale exista cateva optiuni chirurgicale:

    Ileostomia deviaza ileonul catre o stoma. Reziduurile semisolide ajung la stoma si sunt colectate intr-o punga ostomica, care trebuie golita de cateva ori pe zi. Ileostomia ocoleste colonul, rectul si anusul si are mai putine complicatii.

    Colostomia este similara ileostomiei, insa colonul - si nu ileonul – este deviat catre o stoma. Ca si la ileostomie, fecalele se colecteaza intr-o punga ostomica.

    Chirurgia de rezervor ileoanal este optiunea prin care intestinul gros este indepartat, insa anusul ramane intact, fara a fi afectat de boala. Chirurgul creeaza o punga similara colonului, numita rezervor ileoanal, din ultimii centimetri ai ileonului. Rezervorul ileoanal mai poarta numele de punga pelvica sau punga J. Fecalele se colecteaza in rezervorul ileoanal si apoi ies din corp prin anus in timpul unei miscari intestinale.

    Persoanele care au suferit o operatie de rezervor ileoanal au aproximativ 6 pana la 10 miscari intestinale zilnice.

    Sunt necesare cel putin doua operatii, incluzand o ileostomie temporara, si o perioada de adaptare care dureaza cateva luni pentru ca noul rezervor ileoanal sa se intinda si sa se adapteze la noile sale functii.

    Dupa perioada de adaptare, miscarile intestinale scad pana la 4-6 pe zi.

    Ileostomia continenta este optiunea persoanelor care, din cauza deteriorarilor rectului sau anusului, nu sunt potrivite pentru chirurgia de rezervor ileoanal.

    Ca si la chirurgia de rezervor ileoanal, intestinul gros este indepartat si o punga similara colonului, numita punga Kock, este facuta din capatul ileonului. Chirurgul conecteaza punga Kock la o stoma.

    O punga Kock trebuie drenata zilnic, prin inserarea unui tub in stoma. Nu este necesara punga ostomica, iar stoma este acoperita cu un plasture atunci cand nu este utilizata.

    Unele persoane au nevoie doar temporar de deviere intestinala; pentru altele trebuie sa fie permanenta.

    Care dintre chirurgiile de deviere este cea corespunzatoare?

    Tipul, gradul si localizarea deteriorarii intestinale sunt factori determinanti in alegerea chirurgiei corespunzatoare. De exemplu, persoanele a caror boala le afecteaza ileonul sunt candidati slabi pentru chirurgia de rezervor ileoanal sau ileostomia continenta, din cauza riscului crescut al recurentei bolii si a nevoii de indepartare a pungii.


    Schita unui intestin normal si a celor trei tipuri de chirurgii ale devierilor intestinale.
    Sunt foarte recomandate discutiile cu doctorul despre optiunile de tratament si cautarea sfatului unui asistent de ostomie – specialist care ingrijeste persoanele cu devieri intestinale.

    Preocupari legate de devierile intestinale

    Desi chirugia devierilor intestinale poate aduce o mare ameliorare, multe persoane se tem de aspectele practice, sociale si psihologice legate de devierile intestinale.

    Persoanele care traiesc cu o ostomie sau care au nevoie de chirugia devierilor intestinale pot gasi sfaturi utile si de la grupurile de suport locale sau online.

    De retinut

    • Atunci cand, din cauza bolii sau a lezarilor, intestinul gros este indepartat sau are nevoie de timp pentru a se vindeca, chirurgia devierilor intestinale permite fecalelor parasirea in siguranta a organismului.

    • Tipul, gradul, si localizarea deteriorarii intestinale, ca si preferinta personala, sunt factori determinanti in alegerea chirurgiei corespunzatoare.

    • Asistentul de ostomie poate ajuta pacientii care se confrunta cu spectele practice, sociale si psihologice legate de devierile intestinale.


    Sursa: NIDDKD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia apare endometrioza. Aceste tesuturi se dezvolta deseori pe suprafata organelor din pelvis si abdomen, acolo unde nu ar trebui sa se dezvolte.
    Sindromul nefrotic rezulta din deteriorarea glomerulilor rinichilor – micutele vase de sange care filtreaza reziduurile si excesul de apa din sange si le trimite catre vezica urinara sub forma de urina.
    Colonul, cea mai mare portiune a intestinului gros, este o parte a sistemului digestiv, seria de organe de la gură la anus. Atunci cand exista anomalii in forma colonului sau in modul in care el se conecteaza cu celelalte organe, rezulta probleme digestive.
    Fibroza chistică (FC) este o boala mostenita care devasteaza plamanii si multe alte organe din corp.
    Sinuzita inseamna pur si simplu inflamarea sinusurilor – inrosirea si umflarea lor – cauzata de o infectie sau de alta problema medicala. Atunci cand oamenii spun „ma dor sinusurile”, ei se refera de obicei la simptomele de congestie si dureri in una sau mai multe dintre cele patru perechi de cavitati, cunoscute si ca sinusuri paranazale.
    Prostatita este o afectiune dureroasa frecventa, care afecteaza indeosebi barbatii tineri si de varsta mijlocie.