Ştiri / Ştiinţă |
Cicluri de îngheţ-dezgheţ au declanşat viaţa pe Pământ
Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că o serie de îngheţuri şi dezgheţuri rapide ar fi putut fi "scânteia vitală" pentru ca viaţa să pornească pe Pământ. Este probabil ca celulele vii să fi evoluat in mod natural de la o supă biochimică in primele zile ale planetei noastre.
Un grup de cercetători de la Medical Research Council’s Laboratory of Molecular Biology din Cambridge a constatat că forme simple de ADN se asamblează singure din mici blocuri biochimice atunci când sunt în mod repetat congelate şi decongelate.
In anumite condiţii, fragmente scurte de ARN, un tip de ADN cu un singur fir, pot forma lanţuri lungi similare cu enzimele care ar fi putut declanşa primele reacţii biochimice care să conducă la apariţia de celule vii.
Pentru acest studiu, echipa de cercetare a luat un lanţ ARN lung şi complex, capabil de replicarea materialului genetic, şi l-au rupt în bucăţi foarte mici compuse din mai multe blocuri numite nucleotide.
După supunerea acestor fragmente mici de ARN la serii de cicluri de congelare şi decongelare (de la -9°C până la + 37°C), cercetătorii au descoperit că aceste piese s-au reasamblat spontan în structuri complexe mari, o moleculă de ARN în starea sa activă, permiţându-i să se replice.
Mediul natural pe Pământ în urmă cu aproximativ 4 miliarde ani ar fi putut oferi toate condiţiile necesare pentru a se forma un lanţ de ARN.
La acea vreme, Pământul era un loc cu activitate hidrotermală intensă şi suporta un bombardament masiv de meteoriţi, iar temperaturile de pe suprafaţa planetei ar fi variat puternic chiar între noapte şi zi.