Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Cinci pesticide posibil cancerigene
Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate cu calificativul "posibil" cancerigene pentru om de către agenţia pentru cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (IARC).
Erbicidul glifosat, unul dintre cele mai utilizate din lume şi insecticidele malation şi diazinon au fost clasificate probabil cancerigene pentru oameni, de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), din Lyon, Franţa.
Glifosatul este substanţa activă din Roundup, produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide.
Glifosatul este folosit, în afară de agricultură, în păduri şi de către persoane fizice, în grădini.
Glifosatul a fost găsit în aer, apă şi hrană, populaţia fiind deosebit de expusă atunci când trăieşte în apropiere de zonele tratate.
Riscurile cancerigene ale glifosatului şi insecticidelor malation şi diazinon, vizează limfoamele non-Hodgkin şi cancerele de sânge, la care se adaugă pentru malation, cancerul de prostată, iar pentru diazinon, cancerul pulmonar.
Insecticidele tetraclorvinfos şi paration, care fac deja obiectul unor interdicţii sau restricţii în multe ţări, au fost clasificate la rândul lor, posibil cancerigene.