Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Cinci pesticide posibil cancerigene

    Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate cu calificativul "posibil" cancerigene pentru om de către agenţia pentru cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (IARC).



    Pulverizare de erbicid peste plantaţii.


    Erbicidul glifosat, unul dintre cele mai utilizate din lume şi insecticidele malation şi diazinon au fost clasificate probabil cancerigene pentru oameni, de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), din Lyon, Franţa.

    Glifosatul este substanţa activă din Roundup, produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide.

    Glifosatul este folosit, în afară de agricultură, în păduri şi de către persoane fizice, în grădini.

    Glifosatul a fost găsit în aer, apă şi hrană, populaţia fiind deosebit de expusă atunci când trăieşte în apropiere de zonele tratate.

    Riscurile cancerigene ale glifosatului şi insecticidelor malation şi diazinon, vizează limfoamele non-Hodgkin şi cancerele de sânge, la care se adaugă pentru malation, cancerul de prostată, iar pentru diazinon, cancerul pulmonar.

    Insecticidele tetraclorvinfos şi paration, care fac deja obiectul unor interdicţii sau restricţii în multe ţări, au fost clasificate la rândul lor, posibil cancerigene.

    18 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Madurai Kamaraj, Tamil Nadu, India, dovedeşte că expunerea cronică la insecticide organofosforice induce diabet zaharat şi toleranţă scăzută la glucoză, un diabet mediat de către bacteriile intestinale.
    Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă.
    Conform unui recent studiu realizat la Universitatea Columbia, Statele Unite, virusul gripei, prezent în aer, poate fi eradicat fără afectarea ţesuturilor umane, prin utilizarea unor doze mici de lumină ultravioletă.
    O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost mai predispuşi să dezvolte o răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional.