Ştiri / Ştiinţă |
Cioara din Hawaii foloseşte unelte pentru a ajunge la hrană
Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană, relatează cercetătorii de la St. Andrews University din Marea Britanie şi de la San Diego Zoo Global din Statele Unite.
Pasărea se alătură unui alt corvid, cioara din Noua Caledonie, în aceeaşi nişă evolutivă exclusivistă.
Anterior, cercetătorii au relatat că ciorile din Noua Caledonie au anumite caracteristici fizice care ar putea fi adaptări aduse de folosirea uneltelor. Apoi au căutat alte specii de ciori cu caracteristici similare, iar cioara din Hawaii a fost candidatul perfect pentru investigaţii suplimentare.
Cu toate că acum este o celebritate ştiinţifică, cioara din Hawaii este la un pas de dispariție.
Cioara Hawaiian sau Corvus hawaiiensis, cunoscută local ca 'alalā, este dispărută din sălbăticie şi toate păsările care au rămas sunt ţinute în captivitate pentru reproducţie.
Ultimele câteva păsări au fost aduse în captivitate într-un efort disperat de a salva această specie de la dispariţie. În prezent, există peste o sută de păsări în captivitate, iar echipa de la Zoo se pregăteşte pentru a le elibera în sălbăticie.
Testul de folosire a uneltelor a constat din buşteni cu găuri şi fisuri, care au fost umpluţi cu alimente la care nu se putea ajunge cu ciocul. Păsările au fost capabile să ridice beţe din volieră şi să le folosească ca unelte, se pare o abilitate la nivel de specie.
Ele au fost incredibil de îndemânatice în modul în care au manipulat beţele; le-au scurtat atunci când erau prea lungi, le-au aruncat când nu au fost mulţumite de ele.
Descoperirea a deschis posibilitatea de a compara aceste păsări, în ce priveşte folosirea uneltelor, cu primatele, care au abilităţi similare.