Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Ciupercile ar putea trata depresia
Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă.
La începutul studiului efectuat la Imperial College din Londra, nouă dintre pacienţi aveau depresie severă. La un pacient simptomele durau de 30 de ani, iar trei aveau o depresie moderată.
Opt pacienţi nu au mai fost deprimaţi după experienţa "mistică", indusă de substanţa folosită. Cinci dintre pacienţi nu au mai avut depresie după trei luni.
Iniţial, pentru a testa siguranţa, s-a administrat pacienţilor o doză mică de psilocibină, o substanţă chimică halucinogenă extrasă din ciupercile magice. Apoi s-a administrat o doză foarte mare.
Experienţa psihedelică a durat aproape şase ore şi a fost însoţita de muzică clasică şi urmată de sprijin psihologic.
Gândurile ar putea fi blocate într-un mod excesiv de auto-critic şi de negativ în depresie, şi se crede că medicamentul a acţionat ca un "lubrifiant pentru minte" care a "eliberat" pacientul.
Psilocibina a vizat receptorii din creier care răspund în mod normal la serotonină, hormon implicat în starea de spirit.
Motivaţia care ar putea justifica, eventual, utilizarea unui medicament cum ar fi psilocibina în tratamentul depresiei rezistente este demonstrarea efectului ei benefic susţinut, la pacienţii care anterior au experimentat ani de simptome, în ciuda tratamentelor conventionale.
Experţii au salutat cu prudenţă rezultatele ca fiind promiţătoare, dar nu complet convingătoare.
Medicamentul trebuie testat în studii pe loturi mai mari de pacienţi pentru a vedea dacă efectele observate în acest studiu se transformă în beneficii pe termen lung.