Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Ciupercile ar putea trata depresia

    Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă.



    Psilocybe semilanceata (ciuperci magice)


    La începutul studiului efectuat la Imperial College din Londra, nouă dintre pacienţi aveau depresie severă. La un pacient simptomele durau de 30 de ani, iar trei aveau o depresie moderată.

    Opt pacienţi nu au mai fost deprimaţi după experienţa "mistică", indusă de substanţa folosită. Cinci dintre pacienţi nu au mai avut depresie după trei luni.

    Iniţial, pentru a testa siguranţa, s-a administrat pacienţilor o doză mică de psilocibină, o substanţă chimică halucinogenă extrasă din ciupercile magice. Apoi s-a administrat o doză foarte mare.

    Experienţa psihedelică a durat aproape şase ore şi a fost însoţita de muzică clasică şi urmată de sprijin psihologic.

    Gândurile ar putea fi blocate într-un mod excesiv de auto-critic şi de negativ în depresie, şi se crede că medicamentul a acţionat ca un "lubrifiant pentru minte" care a "eliberat" pacientul.

    Psilocibina a vizat receptorii din creier care răspund în mod normal la serotonină, hormon implicat în starea de spirit.

    Motivaţia care ar putea justifica, eventual, utilizarea unui medicament cum ar fi psilocibina în tratamentul depresiei rezistente este demonstrarea efectului ei benefic susţinut, la pacienţii care anterior au experimentat ani de simptome, în ciuda tratamentelor conventionale.

    Experţii au salutat cu prudenţă rezultatele ca fiind promiţătoare, dar nu complet convingătoare.

    Medicamentul trebuie testat în studii pe loturi mai mari de pacienţi pentru a vedea dacă efectele observate în acest studiu se transformă în beneficii pe termen lung.

    16 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un tratament pentru alergia la arahide, constând din administrarea orală a unui probiotic împreună cu o proteină din arahide, zilnic, timp de 18 luni, la copii, a fost testat cu succes în Australia.
    Consumul regulat a mai mult de 2,84 litri de băuturi alcoolice pe săptămână ar putea scurta viaţa cu ani de zile, potrivit unor cercetări efectuate la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    Săpunul antibacterian este privit ca un produs care, în afară de curăţenie îţi asigură şi o protecţie suplimentară împotriva germenilor patogeni. Dar acum, el a intrat în vizorul Agenţiei americane pentru controlul medicamentelor.
    Persoanele care suferă de depresie sunt mult mai aproape de a avea peste ani boala Parkinson, conform unui studiu realizat de cercetătorii suedezi de la Umeå University.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle, Anglia, au reuşit să identifice enzima responsabilă de aspectul tineresc al pielii.
    Este foarte dificil să se penetreze membrana unei celule pentru a introduce medicamente sau substanţe nutritive, fără ca aceasta să se deterioreze. O metodă eficientă este de a folosi nanoparticule de aur pur, acoperite cu un strat subţire de polimer.