Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Ciupercile conţin antioxidanţi cu potenţial anti-îmbătrânire

    Ciupercile pot conţine cantităţi neobişnuit de mari din doi antioxidanţi despre care oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University, din Statele Unite, consideră că ar susţine sănătatea şi ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii.



    Boletus edulis.


    Cercetătorii au descoperit că ciupercile au cantităţi mari de ergothioneină şi glutation, ambii antioxidanţi importanţi.

    Cantitatea celor doi compusi variaza foarte mult, speciile de porcini, o varietate sălbatică, conţinând cea mai mare cantitate din cei doi compuşi, din cele 13 specii testate.

    Atunci când corpul consumă alimente pentru a produce energie, provoacă stres oxidativ deoarece apar radicali liberi ca produse secundare.

    Radicalii liberi sunt atomi de oxigen cu număr impar de electroni care provoacă leziuni celulelor, proteinelor şi chiar ADN-ului, deoarece aceşti atomi foarte reactivi se deplasează prin corp şi caută să se unească cu alţi electroni.

    Prin urmare, introducerea antioxidanţilor în organism poate ajuta la protejarea împotriva acestui stres oxidativ, care a fost asociat cu multe dintre bolile bătrâneţii, cum ar fi cancerul, boala coronariană şi Alzheimer.

    Ciupercile porcini, Boletus edulis, numite în popor hrib, hrib cenuşiu sau mănătarcă, au cea mai mare cantitate de antioxidanţi.

    Cele mai comune tipuri de ciuperci, cum ar fi Agaricus bisporus sau ciupercile champignon, au mai puţin antioxidanţi, dar au cantităţi mai mari decât majoritatea alimentelor.

    Cantităţile de ergothioneină şi glutation par, de asemenea, să fie corelate în ciuperci.

    Ciupercile care sunt bogate în glutation sunt, de asemenea, bogate în ergothioneină.

    Gătirea ciupercilor nu pare să afecteze în mod semnificativ compuşii, ergoteonina fiind foarte stabilă la căldură.

    Persoanele cu mai multă ergothioneină în dieta lor, precum cele din Franţa şi Italia, au, de asemenea, o incidenţă mai scăzută de boli neurodegenerative.

    Diferenţa dintre ţările cu rate scăzute de boli neurodegenerative şi cele cu rate ridicate este de aproximativ 3 miligrame pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ cinci ciuperci Agaricus bisporus în fiecare zi.

    31 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Specialistii de la Biosense Technologies Private Limited din India au realizat o aplicatie smartphone care permite analiza urinei si monitorizarea rezultatelor pentru o perioada de timp.
    Pacienţii cu diabet zaharat ar putea în curând să ia pastile pentru a-şi trata boala, decât să-şi injecteze insulină, afirmă oamenii de ştiinţă australieni.
    Cercetatorii de la Kobe University, Japonia, au studiat efectele lentinanului, un derivat din Lentinula edodes, ciuperca cunoscuta mai ales sub numele de Shiitake sau "Chinese black mushroom" si au ajuns la concluzia ca acesta are activitate anti-inflamatorie intestinala, atenuand severitatea inflamatiei prin reducerea productiei de substante pro-inflamatorii.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham au descoperit un strat nedetectat anterior în cornee. Noul strat a fost numit Stratul Dua, dupa numele profesorului de oftalmologie si stiinte vizuale Harminder Dua, care l-a descoperit.
    O echipă de cercetători de la Institut de Recherche Expérimentale et Clinique al Universităţii catolice din Louvain a identificat modul în care se formează metastazele şi cum s-ar putea evita apariţia lor. Ei au identificat compuşi care ar putea să fie folosiţi pentru a preveni apariţia de metastaze la pacienţii cu tumori maligne.
    Energia mentală scăzută poate afecta modul de mers pe jos la persoanele în vârstă, mai mult decât oboseala fizică. Noi cercetări subliniază relaţia dintre capacitatea de mers pe jos şi starea de spirit raportată la sine.