Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Ciupercile conţin antioxidanţi cu potenţial anti-îmbătrânire
Ciupercile pot conţine cantităţi neobişnuit de mari din doi antioxidanţi despre care oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University, din Statele Unite, consideră că ar susţine sănătatea şi ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii.
Cercetătorii au descoperit că ciupercile au cantităţi mari de ergothioneină şi glutation, ambii antioxidanţi importanţi.
Cantitatea celor doi compusi variaza foarte mult, speciile de porcini, o varietate sălbatică, conţinând cea mai mare cantitate din cei doi compuşi, din cele 13 specii testate.
Atunci când corpul consumă alimente pentru a produce energie, provoacă stres oxidativ deoarece apar radicali liberi ca produse secundare.
Radicalii liberi sunt atomi de oxigen cu număr impar de electroni care provoacă leziuni celulelor, proteinelor şi chiar ADN-ului, deoarece aceşti atomi foarte reactivi se deplasează prin corp şi caută să se unească cu alţi electroni.
Prin urmare, introducerea antioxidanţilor în organism poate ajuta la protejarea împotriva acestui stres oxidativ, care a fost asociat cu multe dintre bolile bătrâneţii, cum ar fi cancerul, boala coronariană şi Alzheimer.
Ciupercile porcini, Boletus edulis, numite în popor hrib, hrib cenuşiu sau mănătarcă, au cea mai mare cantitate de antioxidanţi.
Cele mai comune tipuri de ciuperci, cum ar fi Agaricus bisporus sau ciupercile champignon, au mai puţin antioxidanţi, dar au cantităţi mai mari decât majoritatea alimentelor.
Cantităţile de ergothioneină şi glutation par, de asemenea, să fie corelate în ciuperci.
Ciupercile care sunt bogate în glutation sunt, de asemenea, bogate în ergothioneină.
Gătirea ciupercilor nu pare să afecteze în mod semnificativ compuşii, ergoteonina fiind foarte stabilă la căldură.
Persoanele cu mai multă ergothioneină în dieta lor, precum cele din Franţa şi Italia, au, de asemenea, o incidenţă mai scăzută de boli neurodegenerative.
Diferenţa dintre ţările cu rate scăzute de boli neurodegenerative şi cele cu rate ridicate este de aproximativ 3 miligrame pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ cinci ciuperci Agaricus bisporus în fiecare zi.