Ştiri / Mapamond |
Civilizaţia din Insula Paştelui nu a fost distrusă de război
Noile cercetări efectuate de experţi de la Universitatea Binghamton pe artefacte din Insula Paştelui au pus sub semnul întrebării teoria că vechea civilizaţie ar fi fost distrusă de război.
Cercetătorii au studiat sute de obiecte vechi găsite pe ţărmurile Insulei Paştelui, cunoscută sub numele de Rapa Nui. Anterior, artefactele au fost considerate a fi fost vârfuri de lance, dar analizele au arătat că acestea au fost unelte de uz general.
Sculptate din obsidian, o sticlă vulcanică, mii de obiecte triunghiulare, cunoscute sub numele de mata'a, sunt împrăştiate pe suprafaţa insulei.
Unii oameni de ştiinţă au estimat că populaţia din Insula Paştelui ar fi avut aproximativ 20000 de persoane, dar a scăzut după ce copacii de pe insulă au fost tăiaţi pentru a construi canoe şi pentru a transporta renumitele statui gigantice.
O altă teorie sugerează că defrişarea a condus la eroziunea solului, cu impact asupra capacităţii insulei de a sprijini agricultura.
Alţi experţi s-au întrebat dacă Insula Paştelui a susţinut vreodată o populaţie numeroasă.
Când olandezii au ajuns pe insulă, în 1722, populaţia din Insula Paştelui era de 3000 de oameni, iar în 1877 numai 111 de locuitori mai trăiau pe insulă.