Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Clasificarea oaselor
Oasele corpului sunt într-o varietate de dimensiuni și forme. Cele patru tipuri principale de oase sunt lungi, scurte, plate și neregulate.
Oasele lungi
Oasele care sunt mai lungi decât late se numesc oase lungi. Ele constau dintr-un ax lung cu două capete sau extremități voluminoase. Sunt în primul rând oase compacte1, dar pot avea o cantitate mare de os spongios la capete sau extremități. Oasele lungi includ oasele coapsei, piciorului, brațului și antebrațului.
Oasele Scurt
Oasele scurte au o formă aproximativă de cub, cu dimensiunile verticale și orizontale aproximativ egale. Ele constau în principal din os spongios, care este acoperit de un strat subțire de os compact. Oasele scurte includ oasele încheieturii mâinii și gleznei.
Oasele plate
Oasele plate sunt subțiri, aplatizate și, de obicei, curbate. Majoritatea oaselor craniului2 sunt oase plate.
Oasele neregulate
Oasele care nu sunt în niciuna dintre cele trei categorii de mai sus sunt clasificate ca oase neregulate. Ele sunt în primul rând oase spongioase care sunt acoperite cu un strat subțire de os compact. Vertebrele și unele dintre oasele craniului sunt oase neregulate.
Toate oasele au semne de suprafață și caracteristici care fac un anumit os unic. Există găuri, depresiuni, fațete netede, linii, proiecții și alte marcaje. Acestea reprezintă de obicei căi de trecere pentru vase și nervi, puncte de articulație3 cu alte oase sau puncte de atașare pentru tendoane și ligamente.
Note
1. Osul compact este o structură continuă, densă, dură, în care spațiile pot fi distinse doar cu ajutorul unui microscop.
2. Oasele care formează capul. Craniul este format din oase craniene (oase care înconjoară și protejează creierul) și oase ale feței (oase care formează orbitele, nasul, obrajii, maxilarul și alte părți ale feței). O deschidere la baza craniului este locul unde măduva spinării se conectează la creier. O parte a scheletului axial, care este alcătuită din 80 de oase. Craniul conține următoarele oase: frontal, occipital, sfenoid, etmoid, 2 temporal și 2 parietal. Sunt unite între ele prin suturi și sunt imobile.
3. Un loc de unire sau de joncțiune între două sau mai multe oase, indiferent de gradul de mișcare permis de această unire.