Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Reţete de mâncăruri

    Clătite cu banane şi nucşoară

    Ingrediente

    o cană, 240 ml făină albă
    două linguriţe de zahăr
    jumătate linguriţă sare
    jumătate linguriţă praf de copt
    un sfert de linguriţă bicarbonat de sodiu
    jumătate linguriţă de nucşoară
    trei sferturi ceaşcă lapte bătut
    un sfert de cană de lapte
    un ou mare
    două linguri unt topit nesărat
    o linguriţă extract de vanilie
    ulei vegetal pentru ungerea tigăii
    două banane mici, tăiate în felii subţiri

    Metoda de preparare

    1. Se încălzeşte o tigaie mare la foc mic, în timp ce se pregătesc ingredientele.

    2. Se amestecă făina, zahărul, sarea, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu într-un bol mediu.

    3. Se amestecă nucşoara în ingredientele uscate.

    4. Se încălzesc laptele şi laptele bătut la temperatura camerei.

    5. Se bate în lapte oul, untul şi extractul de vanilie.

    6. Se adaugă ingredientele umede la ingredientele uscate şi se amestecă bine până la uniformizare.

    7. Se pune aluatul în cupa de măsurare, amestecând încă o linguriţă sau două de apă, dacă este necesar, pentru a face un aluat gros, dar care poate fi turnat.

    8. Se creşte căldura şi se unge tigaia cu ulei.

    9. Când uleiul este bine încălzit, dar înainte de a începe să fumege, se toarnă aluat, aproximativ un sfert de cană la un moment dat.

    10. Se pun 5 sau 6 felii de banane pe partea nefiartă a fiecărei clătite în timp ce se găteşte.

    11. Atunci când fundul clătitei este maro-auriu şi deasupra începe să facă bule, 2 până la 3 minute, se întorc.

    12. Se gătesc până când clătitele sunt maro-auriu pe partea rămasă.

    13. Se repetă, ungând tigaia cu puţin ulei.

    14. Se consumă fierbinţi.

    Observaţii

    • Se poate folosi şi făină integrală.

    • În cazul în care se utilizează unt sărat, se reduce sarea la un sfert de linguriţă.

    • Laptele bătut se poate înlocui cu o lingură de suc de lămaie.

    • Dacă aluatul este prea moale se adaugă făină, dacă este prea subţire se adaugă apă.

    • Temperatura tigăii este importantă: dacă este prea mare, clătitele sunt închise la culoare şi crude; dacă este prea mică, clătitele sunt prea albe şi grele. Este bună atunci când uleiul începe să strălucească sau ia o formă care seamănă cu o caracatiţă sau cu un păianjen.

    • În cazul în care tigaia începe să fumege, se micşorează căldura până ce fumul dispare şi uleiul se răceşte un pic.

    • Timpul de preparare este de 10 minute pentru aluat şi 5 minute pentru fiecare clătită, iar cantităţile indicate sunt pentru 8 porţii.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA