Ştiri / Ştiinţă |
Clonarea unei specii de broasca pe cale de disparitie
Oamenii de stiinta de la University of New South Wales din Sydney, Monash University, University of Newcastle, au reusit sa reinvie genomul unei broaste disparute si sa il reactiveze printr-o tehnologie sofisticata de clonare, implantand nucleul unei celule moarte intr-un ou proaspat de la o alta specie de broasca.
Subiectul experimentului a fost Rheobatrachus silus din Australia, o broasca care isi inghite ouale fecundate, le incuba in stomacul ei, si da nastere la pui pe gura. Aceasta a fost declarata disparuta in 1983.
Echipa de cercetatori a reusit sa recupereze nuclee de celule de la tesuturi colectate in anii 1970 si conservate prin inghetare. Tehnica folosita se numeste transferul nuclear al celulelor somatice.
S-au utilizat oua proaspete de la Mixophyes fasciolatus, o ruda indepartata a broastei care urma sa fie clonata.
S-au inactivat nucleele din ouale proaspete si au fost inlocuite cu nuclee moarte de la broasca disparuta. Dupa cinci ani de experimente, unele dintre oua au inceput spontan sa se divida si sa creasca la stadiul de embrion timpuriu – o minge mica de celule vii.
Desi nici unul dintre embrioni nu a supravietuit mai mult de cateva zile, testele genetice au confirmat faptul ca celulele divizate contin material genetic al broastei disparute. Acum, cerectatorii detin celule proaspete crio-conservate, gata sa fie folosite in experiente viitoare de clonare.
Experimentul face parte dintr-un proiect mai larg, numit Lazarus, ce isi propune sa aduca la viata animale si plante disparute. Speciile "candidate" sunt mamutul lanos, tigrul tasmanian, pasarea dodo si pasarea gigant moa.
GH. MANOIU | 23 MARTIE 2013