Nutriţie / Dieta |
Coacăzele negre, bune pentru creier
Coacăzele negre, bune pentru păstrarea tinereţii şi agerimii mentale şi ar putea contribui la controlul declinului mental asociat cu vârsta, ajutând oamenii cu probleme neurologice, cum sunt Parkinsonul şi depresia.
Un nou studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă, în colaborare cu Universitatea din Northumbria, Marea Britanie, a arătat că compuşii găsiţi în coacăzele negre au crescut indicatorii de performanţă mentală, cum ar fi precizia, atenţia şi starea de spirit.
De asemenea, studiul a aratat că sucul de la un anumit soi de coacăze negre, numit "Blackadder", a redus activitatea unor enzime numite oxidaze monoaminice, care reglează concentraţiile serotoninei şi dopaminei în creier.
Aceste substante chimice sunt cunoscute că afectează starea de spirit şi cogniţia şi se află în centrul atenţiei pentru tratarea simptomelor neurodegenerative asociate cu Parkinsonul, inclusiv a stresului şi anxietăţii.
Cercetările anterioare au sugerat faptul că unii compuşi găsiţi în anumite fructele de pădure pot acţiona ca inhibitori de monoaminooxidază, similar cu o clasă de medicamente utilizate în mod obișnuit în tratamentul tulburarilor de dispoziţie şi a bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.