Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Cometa Siding Spring a schimbat atmosfera planetei Marte

    Cometa Siding Spring care a trecut în luna octombrie 2014 la doar 139500 km de Marte, a luminat cerul cu o ploaie de stele căzătoare şi a schimbat compoziţia chimică a atmosferei Planetei Roşii.



    Imagine artistică ce arată Imaging Ultraviolet Spectrograph (IUVS) de pe MAVEN scanând atmosfera superioară de pe Marte.


    Toate aparatele pe care NASA şi Agenţia Spaţială Europeană le-au avut la dispoziţie pentru a observa fenomenul, au fost îndreptate spre acest corp ceresc care a venit din afara sistemului solar.

    În trecere, coada cometei a deversat milioane de kilograme de praf în atmosfera marţiană, mai mult decât prevăzuseră oamenii de ştiinţă. Praful din cometă a bombardat stratul superior al atmosferei rarefiate de pe Marte şi a schimbat literalmente compoziţia chimică.

    Acest fenomen a fost observat pentru prima dată cu acest nivel de intensitate şi analizele în curs de desfăşurare ar trebui să arate dacă modificările sunt temporare sau au un caracter permanent.

    Instrumentele de măsurare au detectat ioni de fier, de magneziu şi de sodiu, elemente măsurate pentru prima dată pe o cometă ce vine din norul Oort, care se află la graniţele exterioare ale sistemului nostru solar.

    8 NOIEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda indiană Mars Orbiter Spacecraft, destinată să orbiteze planeta Marte pe o orbită eliptică, a fost lansată cu o rachetă PSLV - C25, marţi, 5 noiembrie 2013 de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, India.
    Nava spaţială Soyuz TMA-18M, aflată în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, a trebuit să efectueze o manevră de evitare pentru a nu se ciocni cu un fragment dintr-o veche rachetă japoneză.
    În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, adică Luna va trece prin penumbra Pământului. Este ultima eclipsă din acest an.
    Rusia a abandonat misiunea fără pilot, de 51 milioane dolari, care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Nava cargo Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de bunuri, nu a putut să acosteze pe ISS, din cauza problemelor apărute după lansare.
    Un asteroid mic, numit DA14, va trece aproape de Pamant pe 15 februarie 2013. El va fi atat de aproape de Pamant incat orbita sa va fi in interiorul inelului satelitilor de comunicatii si geostationari, dar majoritatea satelitilor, inclusiv Statia Spatiala internationala vor fi sub orbita sa. Asteroidul se va afla la distanta cea mai mica de Pamant, de 27700 km, la ora 21:24 ora Romaniei si se va deplasa cu 7,8 km/secunda in directia sud-nord in raport cu Pamantul.
    Super Luna este de fapt Luna plină la perigeu, fenomenul astronomic de suprapunere a fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale, rezultând cea mai mare dimensiune aparentă a discului lunar aşa cum se vede de pe Pământ.