Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Cometa Siding Spring va trece foarte aproape de Marte in octombrie 2014


    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata pe baza datelor colectate pana pe 7 aprilie 2013, de Near-Earth Object (NEO) Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape.



    Foto: NASA/JPL-Caltech


    In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000.

    In timpul apropierii de Marte, cometa va avea o magnitudinea vizuala zero sau mai stalucitoare. De pe Pamant, ea nu o sa se vada cu ochiul liber, dar probabil va deveni destul de luminoasa, ajungand la o magnitudine de 8, astfel incat sa fie vazuta din emisfera sudica la mijlocul lunii septembrie, folosind binocluri sau telescoape.

    Oamenii de stiinta estimeaza ca cometa Siding Spring a facut o calatorie de mai mult de un milion de ani, sosind din Norul Oort.

    Cometa 2013 A1 Siding Spring a fost descoperita de Rob McNaught de la Siding Spring Observatory din Australia, pe 3 ianuarie 2013. In arhivele germane s-au gasit fotografii ale ei mai vechi, impingand intervalul de observare inapoi pana in 4 octombrie 2012.

    GH. MANOIU | 26 APRILIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre.
    WorldView-3 a fost purtat în spaţiu de o rachetă Atlas 5 a companiei United Launch Alliance, de la baza Vandenberg Air Force Base din California.
    O linie de zapada a fost fotografiata intr-un sistem planetar in formare, aflat la mare departare de Pamant. Linia de zapada aflata in jurul stelei TW Hydrae, o stea asemanatoare Soarelui, poate spune mai multe despre formarea planetelor si cometelor.
    O echipă condusă de astronomi de la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Australian National University, a descoperit cea mai veche stea cunoscută în Univers, care s-a format în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang.
    O nouă planetă mai mare decât Pământul s-ar putea ascunde mult dincolo de Pluto, în adâncurile întunecate şi reci ale sistemului solar.
    Un asteroid uriaş descoperit de curând, poreclit "The Beast", Bestia, va ajunge în apropierea Pământului în acest sfârşit de săptămână.