Ştiri / Mapamond |
Comoara căpitanului Kidd găsită în Madagascar
Exploratorii subacvatici din Madagascar spun că au descoperit comoara ce a aparţinut celebrului pirat scoţian William Kidd.
O bară de argint de 50 kg a fost adusă la suprafaţă joi, pe insula Sainte Marie, Madagascar, din ceea ce se crede a fi epava navei Adventure Galley. Exploratorul american Barry Clifford spune că există mult mai multe astfel de bare în epavă.
Echipa consideră că bara, marcată cu ceea ce pare a fi un S şi un T, îşi are originile în secolul 17, în Bolivia.
Nava găsită pare că a fost construită în Anglia, dar, cu toate acestea, mulţi sunt sceptici şi solicită mai multe dovezi că bara este legată de căpitanul Kidd.
Locaţia navei, despre care se spune că s-a scufundat în 1698, este cunoscută de mai mulţi ani, dar bara de argint a fost descoperită abia la începutul acestei săptămâni.
Căpitanul Kidd se crede că s-a născut în Scoţia, în zona Greenock sau Dundee în jurul anului 1645. El a fost însărcinat de către Coroana Britanică să combată pirateria şi să captureze nave franceze, dar a apelat şi el la piraterie.
În 1698 a capturat nava Quedagh Merchant, despre care credea că naviga sub steag francez. Din păcate pentru Kidd, căpitanul navei era englez şi se crede că o cantitate mare de marfă aparţinea Companiei Britanice a Indiilor de Est.
Căpitanul Kidd a fost capturat şi adus înapoi la Londra. El a fost condamnat la moarte fiind găsit vinovat de piraterie şi de uciderea în 1697 a unuia dintre membrii echipajului.
În timpul execuţiei sale în Wapping, în 1701, prima funie pusă în jurul gâtului său s-a rupt, aşa că a fost spânzurat a doua oară. A doua funie de asemenea s-a rupt, dar a treia încercare a avut succes.
Legenda spune că Căpitanul Kidd a ascuns o mare parte din prada sa, fapt ce a determinat numeroase vânători de comori în întreaga lume timp de 300 de ani şi l-a inspirat pe scriitorul Robert Louis Stevenson în celebra "Treasure Island".