Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Compuşi organici descoperiţi în meteoriţii căzuţi pe Pământ

    Un studiu detaliat al cristalelor de sare găsite în doi meteoriţi care s-au prăbuşit pe Pământ, a constatat că aceştia conţin atât apă lichidă, cât şi un amestec de compuşi organici complecşi, inclusiv hidrocarburi şi aminoacizi.



    Meteoriţi.


    Cele două roci spaţiale, care s-au prăbuşit separat pe Pământ în 1998, după ce au circulat în centura de asteroizi din sistemul nostru solar timp de miliarde de ani, au ceva în comun: ingredientele pentru viaţă.

    Aceştia sunt primii meteoriţi găsiţi ce conţin atât apă lichidă, cât şi un amestec de compuşi organici complecşi, cum ar fi hidrocarburi şi aminoacizi.

    Studiul compoziției chimice a minusculelor cristale albastre şi purpurii de sare din aceşti meteoriţi a descoperit că acestea au părinţi comuni: Ceres, o planetă pitică maro, care este cel mai mare obiect din centura de asteroizi, şi asteroidul Hebe, o sursă majoră de meteoriţi care cad pe Pământ.

    Fiecare cristal de sare, de aproximativ doi milimetri, este în esenţă un mic pachet plin de compuşi organici necesari vieţii.

    Studiul oferă prima explorare chimică cuprinzătoare a materiei organice şi a apei lichide din cristalele de sare găsite în meteoriţii care au căzut pe Pământ şi afişează posibilităţi interesante pentru existenţa vieţii în altă parte a vecinătăţii Pământului.

    Cristalele prezentau urme microscopice de apă, despre care se crede că datează de la începutul sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani.

    Este prima dată când s-a descoperit materie organică abundentă, împreună cu apa lichidă, originea vieţii şi originea compuşilor organici complexi, în spaţiu.

    Totul conduce la concluzia că originea vieţii este posibilă şi în altă parte.

    2 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă au descoperit un număr considerabil de microorganisme vii, inclusiv bacterii, în regiunile superioare ale troposferei (acea parte a atmosferei situată între 7 şi 20 km deasupra suprafeţei Pământului).
    Arborii de eucalipt din regiunea Kalgoorlie din Australia de Vest extrag particule de aur din pământ prin intermediul sistemului lor de rădăcini şi îl depozitează in frunze şi crengi.
    Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.
    O plantă poate ajuta la absorbţia cesiului radioactiv din reactoarele nucleare.
    În termeni evolutivi, insulele sunt lucruri ciudate. Aici este locul unde animalele evoluează izolat, adesea timp de milioane de ani, cu surse alimentare diferite, concurenţi, prădători şi paraziţi, totul diferă în comparaţie cu speciile continentale.
    Praful este o componentă cheie a sistemului climatic al Pământului. Când interacţionează cu nori, oceane şi radiaţii solare, afectează sistemele de viaţă ale planetei noastre, de la vreme şi precipitaţii până la încălzirea globală.