Nutriţie / Dieta |
Consumul de alimente ultraprocesate duce la decese timpurii
Datele furnizate de Institutul Brazilian de Statistică împreună cu datele despre mortalitatea braziliană, au permis cercetătorilor de la Universitatea din Sao Paulo să calculeze impactul consumului de alimente ultraprocesate.
S-a putut estima că 57000 de persoane mor prematur în fiecare an din cauza consumului de alimente ultraprocesate, ceea ce corespunde la 10,5% din toate decesele premature ale adulților între 30 și 69 de ani în Brazilia.
Conceptul de deces prematur din cauza bolilor cronice netransmisibile este definit de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind probabilitatea de a muri între 30 și 70 de ani din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor respiratorii cronice.
Există deja suficiente dovezi în studiile epidemiologice care asociază creșterea consumului de produse ultraprocesate cu riscul de dezvoltare a bolilor cronice netransmisibile şi cu obezitatea.
Informații recente, din 2017-2018, arată că a existat o creștere cu 20% a consumului de alimente ultraprocesate comparativ cu 2007-2008.
Această creștere se datorează unor serii de factori, precum campaniile de marketing din jurul acestor alimente și creșterea mai mare a prețului produselor proaspete în raport cu produsele ultraprocesate.
Fideaua instant și biscuiții umpluți sunt simboluri alimentare ale acestei situații.