Nutriţie / Dieta |
Consumul de ciocolată scade fibrilaţia atrială
Consumul regulat de ciocolată poate scădea dezvoltarea fibrilaţiei atriale, ritmul neregulat al inimii.
Legătura dintre consumul de ciocolată şi scăderea fibrilaţiei atriale pare mai puternică atunci când se consumă o porţie de ciocolată pe săptămână pentru femei şi între 2 şi 6 porţii săptămânale pentru bărbaţi.
Fibrilaţia atrială afectează mai mult de 33 de milioane de oameni din întreaga lume, şi unul din patru adulţi ar putea să o dezvolte la un moment dat pe parcursul vieţii.
Nu este clar ce anume provoacă acest lucru, dar în prezent nu există nici un tratament şi nici o modalitate clară de prevenire.
Consumul regulat de ciocolată, în special de ciocolată neagră, a fost legat şi de îmbunătăţiri ale diferiţilor indicatori ai sănătăţii inimii, dar acum cercetătorii au dorit să vadă dacă ar putea fi asociat şi cu o rată mai mică de fibrilaţie atrială.
Participanţii la studiu au furnizat informaţii cu privire la consumul obișnuit săptămânal de ciocolată, o porţie fiind de 30 g. Dar nu li s-a cerut să precizeze ce tip de ciocolată au mâncat.
În perioada de monitorizare, care a fost în medie de 13,5 ani, au fost diagnosticate 3346 de cazuri noi de fibrilaţie atrială.
După contabilizarea altor factori legaţi de boala cardiacă, rata de fibrilaţie atrială recent diagnosticată a fost cu 10% mai mică pentru 1-3 porţii de ciocolată pe lună decât a fost pentru mai puţin de o porţie pe lună.
Atunci când datele au fost analizate pe sexe, incidenţa fibrilaţiei atriale a fost mai mică la femei decât la bărbaţi, indiferent de aport, dar asocierea dintre consumul ridicat de ciocolată şi riscul scăzut de fibrilaţie a rămas chiar şi după contabilizarea altor factori potenţial influenţi.
Medicii de la Duke Center for Atrial Fibrillation din Carolina de Nord, Statele Unite, subliniază faptul că consumatorii de ciocolată participanţi la studiu erau mai sănătoaşi şi mai bine educaţi, factori asociaţi cu o sănătate generală mai bună, care ar fi putut influenţa constatările.