Nutriţie / Dieta |
Consumul de fructe şi vegetale dă rata scăzută a mortalităţii
GH. MĂNOIU | 30 IULIE 2022
Consumul de şapte sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi reduce riscul de deces cu 42% comparativ cu consumul de mai puţin de o porţie. Recomandarea este de 2 plus 5, două porţii de fructe şi cinci de legume.
Cercetătorii de la University College London au analizat un studiu despre obiceiurile alimentare a 65226 de persoane şi au constatat că, cu cât participanţii au mâncat mai multe fructe şi legume, cu atât s-a redus posibilitatea ca ei să moară la orice vârstă.
Cu cât au mâncat mai puţine, cu atât probabilitatea era mai mare să moară la orice vârstă.
Consumul de şapte sau mai multe porţii reduce riscurile specifice de deces prin cancer şi boli de inimă cu 25 respectiv 31 la sută. Cercetările au arătat că legumele au semnificativ mai multe beneficii decât fructele.
Acesta este primul studiu care leagă consumul de fructe şi legume cu toate cauzele de decese, cancer şi boli de inimă, într-o populaţie la nivel naţional.
Comparativ cu consumul de mai puţin de o porţie de fructe şi legume, riscul de deces de orice cauză este redus cu 14 % prin consumul de unu la trei porţii, 29 % pentru trei la cinci porţii, 36 % pentru cinci la şapte porţii şi 42 % pentru şapte sau mai multe.
Aceste cifre sunt ajustate după sex, vârstă, fumat, clasă socială, indice de masă corporală, educaţie, activitate fizică şi consum de alcool.
Studiul a descoperit că legumele proaspete au cel mai puternic efect protector, cu fiecare porţie zilnică se reduce riscul global de deces cu 16%.
Salata contribuie cu 13% la reducerea riscului de deces per porţie şi fiecare porţie de fructe proaspete a fost asociat cu o reducere mai mica, dar încă semnificativă de 4%.
Cercetătorii au descoperit că nu există nici o dovadă semnificativă a beneficiului sucului de fructe, iar consumul de fructe conservate şi congelate pare să crească riscul de deces cu 17% pe porţie.
Dar aici studiul nu a făcut o distincţie între conservate şi congelate, aşa că rezultatul este dificil de interpretat.
Cum fructele conservate sunt mult mai comune decât cele congelate în Europa, rezultatul probabil se referă la fructele conservate. Şi probabil este cauzat de conţinutul mare de zahăr al acestor produse.