Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Consumul de grăsimi bune reduce riscul bolilor de inimă

    Consumul de grăsimi sănătoase ar putea salva mai mult de un milion de persoane pe plan internaţional de la deces cauzat de bolile de inimă.



    Uleiul de măsline, una dintre grăsimile bune pentru sănătate.


    Folosind date statistice, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston, Massachusetts, Statele Unite, au estimat că mai mult de 700000 de persoane au murit într-un an deoarece nu au mâncat suficient de multe grăsimi bune.

    La nivel mondial, lumea se concentrează pe reducerea grăsimilor saturate.

    Dar un impact mult mai mare asupra deceselor de boli de inimă l-ar avea creşterea consumului de grăsimi polinesaturate în loc de grăsimi saturate şi glucide rafinate, alături de reducerea grăsimilor trans.

    Grăsimile polinesaturate ajută la micşorarea nivelului de colesterol rău din sânge, reducând astfel riscul bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale.

    Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, furnizează grăsimi esenţiale de care are nevoie organismul, cum ar fi unii acizi graşi cu lanţ lung.

    Alimentele care conţin grăsimi polinesaturate includ uleiurile de soia, porumb şi floarea soarelui, tofu, nuci şi seminţe şi peşte gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul şi păstrăvul.

    Peste 700000 de decese la nivel mondial din cauza bolilor de inimă au fost cauzate de consumul a prea puţine grăsimi polinesaturate omega-6, ca înlocuitoare pentru grăsimi saturate şi carbohidraţi rafinaţi. Cifra reprezintă 10,3 la sută din totalul deceselor de boli de inimă la nivel mondial.

    Prin comparaţie, doar aproximativ o treime, 250000 de decese, au rezultat din consumul în exces de grăsimi saturate în loc de uleiuri vegetale sănătoase, reprezentând 3,6 la sută dintre decesele de boli de inimă la nivel mondial.

    Grăsimile saturate se găsesc în carne, brânzeturi şi produse lactate grase, precum şi în uleiurile de palmier şi nucă de cocos. Autorii sugerează că diferenţa se datorează beneficiilor suplimentare aduse de consumul de grăsimi polinesaturate omega-6 ca înlocuitoare pentru carbohidraţi.

    În plus, peste 500000 de decese, reprezentând 7,7 la sută dintre decesele la nivel mondial de boli de inima, au rezultat din consumul în exces de grăsimi trans, cum ar fi cele din alimente prelucrate, coapte, prăjite şi din grăsimile de gătit folosite în anumite ţări.

    Naţiunile tropicale, cum ar fi Kiribati, Insulele Solomon, Filipine şi Malaezia, au avut cele mai mari rate de decese din boli de inimă legate de excesul de consum de grăsimi saturate, ţări în care se consumă o cantitate mare de ulei de palmier ce conţine grăsimi saturate cu acelaşi risc pentru boli de inima ca şi grăsimile animale.

    4 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de World Cancer Research Fund şi American Institute for Cancer Research arată că o mică cantitate de băutură alcoolică în fiecare zi, este tot ce trebuie pentru a creşte riscul de cancer mamar.
    Echipa de nutriţionişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, a creat pâinea din mei, o variantă mai sănătoasă la pâinea din grâu rafinat. Pâinea din mei este ideală pentru diabetici.
    Noi cercetari demonstreaza ca mai mult zahar in corp poate deteriora proteinele elastice ce ajuta respiratia si inima sa pompeze sange.
    Consumul regulat de ciocolată poate scădea dezvoltarea fibrilaţiei atriale, ritmul neregulat al inimii.
    Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, sustin că antioxidanţii găsiţi în coaja fructului de mangustan, un fruct tropical nativ din Indonezia, ar putea ajuta la tratarea pacienţilor cu schizofrenie, fără efecte secundare.
    Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, din Statele Unite, au constatat că un consum de două sau mai multe porţii de peşte pe săptămână micşorează riscul pierderii auzului la femei.