Nutriţie / Dieta |
Consumul de nuci scade nivelul colesterolului
Conform unui studiu realizat la Universitatea din California, Statele Unite, o dietă bogată în grăsimi şi în nuci, este cea mai eficientă pentru a îmbunătăţi nivelul colesterolului.
Dieta poate afecta nivelurile de lipide, nivelurile de grăsime în sânge care se ataşează de proteine, pentru a forma lipoproteinele, cunoscute sub numele de colesterol.
Cercetătorii au împărţit grupul de voluntari, femei supraponderale sau obeze, în trei grupuri cu diete diferite. O dietă cu conţinut scăzut de grăsimi şi bogată în carbohidraţi, o dietă cu un conţinut scăzut de carbohidraţi şi bogată în grăsimi şi o a treia bogată în grăsimi, dar cu un aport scăzut de carbohidraţi şi un consum ridicat de nuci, sursă de acizi graşi polinesaturaţi.
Toate cele trei grupuri au pierdut o greutate similară, aproape 8% în medie.
Cu toate acestea, a treia dietă, bogată în grăsimi, săracă în carbohidraţi şi bogată în nuci şi acizi grași polinesaturaţi, a avut efectul cel mai benefic asupra nivelului de lipide din organism, scăzând nivelul lipoproteinelor de joasă densitate (LDL), cunoscut sub numele de colesterol rău şi crescând nivelul de lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Subiecţii care au urmat o dietă bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi, dar care au consumat grăsimi mononesaturate, fără nuci, nu au beneficiat de acelaşi efect.
Echipa a măsurat, de asemenea, sensibilitatea grupului la insulină, stabilind că femeile care au fost sensibile la insulină au pierdut mai mult în greutate când au urmat o dietă cu conţinut scăzut de grăsime şi bogată în carbohidraţi, dar această dietă nu a avut efectul benefic asupra nivelului de lipide ca dieta bogată în nuci.