Nutriţie / Dieta |
Consumul de peşte scade riscul de Alzheimer
Un nou studiu arată cum consumul a cel puţin o porţie de peşte pe săptămână scade, la unele persoane, riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Se cunoaşte că vitaminele şi mineralele din peşte protejează împotriva bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale şi sunt bune pentru dezvoltarea creierului.
Peştele este o sursă bogată de acizi graşi omega-3, care duc la o stare bună de sănătate. Mai multe studii sugerează că consumul de peşte reduce riscul de demenţă.
Cu toate acestea, peştele poate conţine un nivel ridicat de mercur, o neurotoxină despre care cercetătorii consideră că ar putea duce la demenţă.
Cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago au analizat probele de creier de la 286 voluntari decedaţi şi au descoperit că cei care au mâncat mult peşte au avut cel mai ridicat nivel de mercur în organele lor, dar au constatat în acelaşi timp că un nivel mai ridicat de mercur nu duce neapărat şi la declin mental.
Cu toate acestea, studiul a constatat că consumul de peşte, cel puţin o dată pe săptămână, părea să protejeze de Alzheimer pe unii dintre participanţii în vârstă.
La aceştia au fost găsite mai puţine schimbări ale creierului asociate cu boala Alzheimer şi cu alte forme de demenţă.
Acest efect s-a observat însă numai la participanţi în vârstă, care prezentau o genă numită APOEɛ4, ce dă un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer. Persoanele cu APOEɛ4 au un nivel ridicat de colesterol, asociat cu formarea de plachete şi aglomerări în creier observate în Alzheimer.
Voluntarii care au consumat fructe de mare au avut o vârstă medie de 90 de ani la momentul decesului, un alt semn că consumul de peşte este bun.