Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Consumul excesiv de alcool în timpul adolescenței, probleme la vârsta adultă
Cercetătorii de la Universitatea din Granada au identificat într-un studiu preclinic efectele de durată ale consumului excesiv de alcool în timpul adolescenței asupra funcțiilor creierului.
Rezultatul cercetării arată că adolescenții care consumă mai multe băuturi într-o perioadă scurtă de timp vor avea o sensibilitate mai mare la alcool în timpul vieții adulte.
Cercetătorii au combinat analiza comportamentală cu tehnici imunohistochimice și genetice pentru a studia efectele pe termen lung ale administrării intermitente de alcool în timpul adolescenței ca model de consum excesiv de alcool.
Rezultatele au arătat că amigdala, zona creierului implicată în reglarea emoțiilor și căutarea recompenselor, prezintă hiperreactivitate ca răspuns la alcool la adulți, chiar și după ce în adolescență a existat o pauză până la expunerea la un nou consum.
Efectele au arătat o creștere a activității neuronale legată de stres și depresie, iar testele comportamentale au confirmat o anxietate sporită la adulții expuși la alcool în timpul adolescenței.
Alcoolul este cel mai consumat drog din lume atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor, iar abuzul său este responsabil pentru probleme grave de sănătate care pot duce la deces.
Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru că adolescența reprezintă o perioadă foarte sensibilă în ceea ce privește impactul efectelor alcoolului asupra dezvoltării creierului, întrucât se află în fazele sale finale de formare.