Nutriţie / Dieta |
Consumul de peşte reduce durerile articulare
Consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână poate reduce semnificativ durerea şi inflamaţia asociată cu poliartrita reumatoidă, conform unui recent studiu realizat la Brigham and Women's Hospital în Boston, Statele Unite.
Studiile anterioare arătaseră un efect benefic al suplimentelor de ulei de peşte asupra simptomelor artritei reumatoide, dar se ştia mai puţin despre valoarea consumului de peşte care conţine omega-3.
În general, cantitatea de acizi graşi omega 3 din peşte este mai mică decât dozele care au fost folosite în studii.
Participanţii la studiu au crescut cantitatea de peşte consumată pe săptămână, iar problemele date de boală au scăzut.
În artrita reumatoidă sistemul imunitar al organismului atacă articulaţiile, creând inflamaţii şi dureri. Poate afecta şi sistemele corporale, cum ar fi sistemul cardiovascular sau respirator.
În cadrul studiului s-a luat în considerare consumul de peşte indiferent cum era gătit - fiert, la aburi sau copt, inclusiv sashimi şi sushi.
Peştele prăjit, crustaceele şi peştele din mâncărurile mixte nu au fost incluse.
Cel mai frecvent consumator de peşte a raportat mai puţine dureri şi inflamaţii comparativ cu cei care au mâncat peşte mai puţin de o dată pe lună.
Cercetătorii nu pot dovedi totuşi că numai peştele a determinat îmbunătăţirile. Este posibil ca cei care consumau în mod regulat peşte să aibă şi un stil de viaţă mai sănătos în ansamblu.
Dieta unui pacient este ceva ce trebuie abordat înainte de administrarea medicamentelor.
În general, pacienţii ar trebui să mănânce alimente întregi, neprelucrate. Dacă nu se poate, din diferite motive, o pastilă de omega 3 ar putea fi a doua opţiune.
Concluzia studiului ridică un concept interesant: ceea ce mănânci este la fel de important ca şi medicamentele pe care le iei.