Nutriţie / Dieta |
Consumul prelungit de ulei de floarea-soarelui sau de peşte afectează negativ ficatul
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de Universitatea din Granada, Spania, a arătat că un consum prelungit de ulei de floarea-soarelui sau de peşte afectează în mod negativ ficatul şi provoacă modificări care pot duce la steatohepatita nonalcoolică.
Steatohepatita nonalcolică este o boală foarte gravă de ficat, putând duce la ciroza hepatică sau cancer hepatic, şi este o inflamaţie grasă a ficatului, care nu se datorează consumului de alcool.
Dintre cele trei grăsimi dietetice studiate în laborator pe animale, ulei de măsline virgin, ulei de floarea soarelui şi ulei de peşte, cea care a conservat cel mai bine ficatul de-a lungul vieții a fost uleiul de măsline virgin.
Uleiul de floarea-soarelui a indus fibroză, modificări ultrastructurale, blocarea la nivelul expresiei genetice şi un grad ridicat de oxidare.
Uleiul de peşte, în plus față de creşterea oxidării asociată cu îmbătrânirea, a redus activitatea lanţului de transport de electroni mitocondrial şi a modificat lungimea relativă a telomerilor - capete de cromozomi a căror scurtare poate duce la îmbătrânirea celulelor şi la cancer.
Alterările cauzate de utilizarea prelungită atât a uleiului de floarea-soarelui cât şi a celui de peşte pot să ducă la steatohepatită.
Uleiul de măsline virgin este cea mai sănătoasă opţiune, deja remarcată în legătură cu diferitele aspecte ale sănătăţii.