Nutriţie / Dieta |
Consumul zilnic de alcool creşte riscul de cancer de sân
GH. MĂNOIU | 23 MARTIE 2022
Un studiu realizat de World Cancer Research Fund şi American Institute for Cancer Research arată că o mică cantitate de băutură alcoolică în fiecare zi, este tot ce trebuie pentru a creşte riscul de cancer mamar.
Cercetătorii au constatat că consumul a 10 grame de alcool în fiecare zi, echivalentul unui pahar de vin, al unei beri de 230 ml sau al unui păhărel de lichior, creşte riscul de cancer mamar.
Creşterea a fost mai mare la femeile aflate în postmenopauză (cu 9% mai mare) decât la femeile aflate în premenopauză (cu o creştere de 5%).
Cu toate acestea, orice risc reprezentat de doar 10 grame de alcool este o ştire importantă, deoarece băuturile alcoolice medii, cum este o bere de 330 ml, conţin în mod obişnuit circa 14 grame.
Raportul face parte din Proiectul de actualizare continuă (CUP), care analizează prevenirea cancerului la nivel mondial şi cercetarea în domeniul supravieţuirii prin studierea legăturilor dintre cancer, dietă, nutriţie, activitate fizică şi greutate.
Totuşi, femeile din perioada premenopauzei care practică exerciţii fizice, cum ar fi alergarea sau ciclismul, pot scădea riscul de cancer mamar cu 17%.
Aceleaşi exerciţii pot duce la un risc mai scăzut cu 10% la femeile aflate în postmenopauză.
Persoanele fizic active, care practică sporturi în aer liber sunt, de asemenea, susceptibile de a avea o expunere la soare mai mare şi, prin urmare, o creştere a vitaminei D care poate scădea riscul de cancer.
Studiul a remarcat, de asemenea, că obezitatea pe toată perioada maturităţii creşte riscul de cancer postmenopauzal, iar alăptarea scade riscul.