Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Consumul zilnic de alcool creşte riscul de cancer de sân

    GH. MĂNOIU | 23 MARTIE 2022

    Un studiu realizat de World Cancer Research Fund şi American Institute for Cancer Research arată că o mică cantitate de băutură alcoolică în fiecare zi, este tot ce trebuie pentru a creşte riscul de cancer mamar.



    Jan Vermeer van Delft - The Glass of Wine.


    Cercetătorii au constatat că consumul a 10 grame de alcool în fiecare zi, echivalentul unui pahar de vin, al unei beri de 230 ml sau al unui păhărel de lichior, creşte riscul de cancer mamar.

    Creşterea a fost mai mare la femeile aflate în postmenopauză (cu 9% mai mare) decât la femeile aflate în premenopauză (cu o creştere de 5%).

    Cu toate acestea, orice risc reprezentat de doar 10 grame de alcool este o ştire importantă, deoarece băuturile alcoolice medii, cum este o bere de 330 ml, conţin în mod obişnuit circa 14 grame.

    Raportul face parte din Proiectul de actualizare continuă (CUP), care analizează prevenirea cancerului la nivel mondial şi cercetarea în domeniul supravieţuirii prin studierea legăturilor dintre cancer, dietă, nutriţie, activitate fizică şi greutate.

    Totuşi, femeile din perioada premenopauzei care practică exerciţii fizice, cum ar fi alergarea sau ciclismul, pot scădea riscul de cancer mamar cu 17%.

    Aceleaşi exerciţii pot duce la un risc mai scăzut cu 10% la femeile aflate în postmenopauză.

    Persoanele fizic active, care practică sporturi în aer liber sunt, de asemenea, susceptibile de a avea o expunere la soare mai mare şi, prin urmare, o creştere a vitaminei D care poate scădea riscul de cancer.

    Studiul a remarcat, de asemenea, că obezitatea pe toată perioada maturităţii creşte riscul de cancer postmenopauzal, iar alăptarea scade riscul.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Echipa de nutriţionişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, a creat pâinea din mei, o variantă mai sănătoasă la pâinea din grâu rafinat. Pâinea din mei este ideală pentru diabetici.
    Noi cercetari demonstreaza ca mai mult zahar in corp poate deteriora proteinele elastice ce ajuta respiratia si inima sa pompeze sange.
    Consumul regulat de ciocolată poate scădea dezvoltarea fibrilaţiei atriale, ritmul neregulat al inimii.
    Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, sustin că antioxidanţii găsiţi în coaja fructului de mangustan, un fruct tropical nativ din Indonezia, ar putea ajuta la tratarea pacienţilor cu schizofrenie, fără efecte secundare.
    Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, din Statele Unite, au constatat că un consum de două sau mai multe porţii de peşte pe săptămână micşorează riscul pierderii auzului la femei.
    Cercetătorii australieni de la University of Newcastle, specializaţi în boli respiratorii, investighează o teorie conform căreia o dietă bogată în fibre poate ajuta pe cei care suferă de astm.