Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Continutul de mercur din apa poate fi stabilit cu un telefon mobil

    GH. MĂNOIU | 15 DECEMBRIE 2022

    Chimisti de la universitatea din Burgos, Spania, au realizat o membrana ce isi schimba culoarea daca apa cu care este udata contine mercur.



    Rodamina (materie colorantă).


    Folia contine un compus organic fluorescent, rodamina, ce actioneaza ca un senzor de mercur printr-un tratament chimic special.

    Modificarea culorii poate fi vazuta cu ochiul liber, dar daca membrana respectiva este fotografiata cu un telefon mobil, se poate stabili chiar si concentratia acestei substante extrem de toxice.

    Studiile lor au fost publicate in revista "Analytical Methods".

    Folia creata de cercetatorii de la universitatea din Burgos se scufunda in apa timp de cinci minute. Daca apa contine mercur, folia se coloreaza in rosu, si asta se poate vedea cu ochiul liber.

    Daca se face o fotografie a acestei folii cu un aparat de fotografiat digital, cum este cel de la telefonul mobil, se poate afla si concentratia.

    Imaginea rezultata se analizeaza cu un soft, program ce da coordonatele de culoare si care se poate obtine in mod gratuit de pe internet.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala.
    Bioinginerii de la University of California Berkeley au pornit de la curcanii ce işi schimbă culoarea pielii de la roşu la albastru şi alb, pentru a crea biosenzori care işi schimbă culoarea atunci când sunt expuşi la vapori chimici. Această caracteristică transformă senzorii în detectori de toxine sau de agenţi patogeni din aer.
    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer.
    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.
    Un studiu susţinut de National Institutes of Health a constatat că colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), adesea numit „colesterol bun”, poate să nu fie la fel de eficient, pe cât credeau cândva oamenii de ştiinţă, în predicţia riscului de boli cardiovasculare.
    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa.