Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Controlul roboţilor cu gândurile dă o mână de ajutor oamenilor paralizaţi
BOGDAN-FLORIN PAUL | 7 FEBRUARIE 2022
Un nou experiment a aratat ca pacienţii paralizaţi au putut apuca şi muta obiecte controlând cu gândurile un braţ robotizat.
Acest progres al tehnologiei ar putea duce la o îmbunătăţire a vieţii pentru persoanele care şi-au pierdut capacitatea de a-şi folosi membrele.
Mişcarea muşchilor este condusă de semnale care călătoresc de la creier prin coloana vertebrală. O întrerupere a acestui semnal — cauzată de rănirea coloanei vertebrale, de atac cerebral sau de boli neuromusculare — poate duce la paralizie.
Una dintre modalitățile de recăpătare a mişcărilor funcţionale este bazată pe o interfaţă creier-computer — o cale de comunicaţie directă între creier şi un echipament extern.
O echipă de cercetători condusă de Dr. Leigh Hochberg şi John Donoghue de la Brown University, de la Massachusetts General Hospital şi de la Harvard Medical School au creat un sistem numit BrainGate (în română, „Poarta Creierului”) care funcţionează ca interfaţă creier-computer.
Sistemul BrainGate se bazează pe introducerea unui senzor minuscul care conţine 96 de electrozi subţiri cât un fir de păr în cortexul motor, o parte a creierului care controlează mişcarea. Când electrozii detectează o activitate a celulelor creierului, sistemul transformă aceste semnale în comenzi computerizate pentru diverse echipamente externe, cum ar fi de exemplu un braţ robotizat.
Experimentul a implicat doi pacienţi, o femeie în vârstă de 58 ani şi un bărbat în vârstă de 66 de ani care au fost paralizaţi de atac cerebral.
Imaginându-şi mişcări ale propriilor lor mâini şi picioare, participanţii au reuşit să apuce obiectul ţintă în 21% până la 62% dintre încercări, în mai multe sesiuni de teste, folosind două braţe robotice diferite.
Una dintre sarcinile femeii a fost să apuce o sticlă, să o ducă la gură şi să bea cafea cu ajutorul unui pai. Ea a reuşit să finalizeze cu succes mișcarea în patru din şase încercări. A fost pentru prima oară după 15 ani când a putut să bea ceva fără a fi ajutată de o altă persoană.
Reuşita ei a demonstrat potenţialul pe termen lung a cipului implantat în creierul său, acesta fiindu-i implantat cu mai mult de cinci ani în urmă.
Deşi rezultatele acestui experiment sunt promiţătoare, scopul final al cercetătorilor este să conecteze creierul chiar la membrele paralizate şi nu la un robot.
Pe măsură ce studiul clinic continuă, cercetătorii BrainGate vor testa sistemul pe mai multe persoane. Ei doresc să creeze un sistem care să fie stabil timp de decenii, wireless şi complet automatizat.