Sănătate / Afecţiuni |
Ce trebuie sa stim despre controlul vezicii urinare la femei
Pierderea de urina
Se crede ca problemele de control al vezicii urinare sunt legate de inaintarea in varsta. Adevarul este insa ca femeile de toate varstele pot prezinta scapari involuntare ale urinei. Problema se mai numeste si incontinenta. Si barbatii pot avea pierderi urinare, insa problema este mai frecventa la femei.
• Multe femei pierd urina atunci cand fac exercitii fizice, rad puternic, tusesc sau stranuta.
• Deseori femeile pierd urina atunci cand sunt insarcinate sau dupa ce au nascut.
• Femeile care nu mai au menstruatie – cele aflate la menopauza – prezinta deseori probleme de control al vezicii urinare.
• Atletele de toate varstele au uneori pierderi de urina din cauza activitatilor sportive intense.
Pierderea de urina poate fi un deranj minor sau o problema mai mare. Aproximativ jumatate dintre femeile adulte se confrunta la un moment dat cu pierderea de urina. Multe femei spun ca aceasta este o problema zilnica.
Pierderea de urina este mai frecventa la femeile in varsta, dar aceasta nu inseamna ca reprezinta un aspect natural al imbatranirii. Incontinenta nu este o boala. Insa ea poate fi un semn ca ceva nu este in ordine.
Cum lucreaza vezica urinara?
Vezica urinara este un organ in forma de balon care stocheaza si elibereaza urina. Ea este situata in pelvis. Ea este sustinuta si pastrata in locul sau de catre muschii pelvieni. Vezica in sine este un muschi.
Tubul care poarta urina de la corp este denumit uretra. Muschii inelari denumiti sfincter ajuta la pastrarea inchisa a uretrei astfel incat urina sa nu scape din vezica urinara decat atunci cand sunteti pregatita sa o eliberati.
Pentru a controla vezica urinara trebuie sa lucreze impreuna cateva sisteme:
• Muschii platformei pelviene mentin vezica urinara in pozitia sa.
• Muschii sfincter pastreaza inchisa uretra.
• Muschiul vezicii urinare se relaxeaza atunci cand vezica este umpluta cu urina si se comprima atunci cand vine momentul urinarii.
• Nervii poarta semnalele de la vezica urinara pentru a instiinta creierul atunci cand vezica este plina.
• Nervii poarta si semnalele de la creier pentru a instiinta vezica ca a sosit timpul urinarii.
• Hormonii ajuta la pastrarea sanatoasa a mucoaselor vezicii urinare si uretrei.
Care sunt diferitele tipuri de probleme de control al vezicii urinare?
Problemele de control al vezicii urinare sunt diverse. Unele sunt cauzate de slabirea muschilor, in timp ce altele sunt cauzate de nervii deteriorati. Uneori cauza poate fi un medicament care desensibilizeaza nervii.
Pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, doctorul va incerca sa identifice tipul de incontinenta pe care il aveti. Poate fi unul dintre cele sase tipuri care urmeaza:
• Incontinenta temporara. Dupa cum sugereaza numele, incontinenta temporara nu dureaza. Puteti suferi de o boala, precum infectia tractului urinar, care determina urinarea frecventa si neasteptata pe care nu o puteti controla. Sau puteti descoperi ca un medicament nou are neasteptatul efect secundar de crestere a urinarilor. Aceste probleme dispar odata ce cauza este descoperita si corectata.
• Incontinenta de stres. Daca pierdeti urina atunci cand tusiti, radeti, stranutati, sau faceti exercitii fizice, atunci aveti incontinenta de stres (sau incontinenta de efort). Stresul mental nu determina incontinenta de efort. "Stresul" reprezinta presiunea asupra vezicii urinare. Atunci cand muschii pelvieni si sfincterii sunt puternici, ei pot face fata presiunii suplimentare datorata tusei, stranutului, rasului sau exercitiului fizic. Insa atunci cand acesti muschi sunt slabiti, presiunea brusca poate impinge urina in afara vezicii urinare.
• Incontinenta imperioasa. Daca pierdeti urina dupa o puternica, imperioasa necesitate de a urina, aveti incontinenta imperioasa. Aceasta problema de control al vezicii urinare poate fi cauzata de o deteriorare a nervilor provenita de la diabet, un atac ceerbral, o infectie, sau o alta afectiune medicala.
• Incontinenta mixta. Incontinenta mixta este o imbinare a incontinentei de stres si incontinentei imperioase. La un moment dat, puteti pierde urina cand radeti sau cand stranutati. In alt moment, puteti avea o nevoie imperioasa, necontrolabila, de a urina chiar inainte de a pierde urina.
• Incontinenta functionala. Unele persoane au dificultati in a ajunge la toaleta. Daca aveti pierderi de urina din cauza ca nu puteti merge sau aveti alte probleme de mobilitate, atunci aveti incontinenta functionala.
• Vezica urinara hiperactiva. Daca trebuie sa urinati de cel putin opt ori pe zi, puteti avea o vezica urinara hiperactiva. Scularea pentru a te duce la urinare de cel putin doua ori pe noapte reprezinta un alt semn al vezicii hiperactive. Avand o vezica hiperactiva, simtiti nevoi puternice, imperioase, de urinare si puteti avea de asemenea incontinenta imperioasa.
Care sunt cauzele problemelor de control al vezicii urinare?
Pierderea de urina are multe posibile cauze.
• Slabirea muschilor.
Majoritatea problemelor de control al vezicii urinare se datoreaza muschilor pelvieni slabiti. Acesti muschi se pot intinde si pot slabi in timpul sarcinii si al nasterii. Muschii slabiti lasa vezica urinara sa-si coboare pozitia din cauza greutatii, ceea ce poate extinde deschiderea catre uretra.
• Deteriorarea nervilor.
Nervii deteriorati pot trimite semnale catre vezica urinara la momentul nepotrivit. Ca rezultat, un spasm al vezicii urinare poate, fara avertisment, sa impinga afara urina.
Uneori nervii deteriorati nu trimit deloc semnale si creierul nu poate spune cand este plina vezica urinara. Nervii pot fi deteriorati din cauza bolilor sau a unei traume.
Bolile si afectiunile care pot deteriora nervii includ:
- diabetul
- boala Parkinson
- sleroza multipla
- atacul cerebral
Traumele care pot deteriora nervii includ:
- chirurgia pelvisului sau a spatelui
- hernia de disc
- radiatii
• Medicamentele, alcoolul si cafeina.
Atunci cand medicamentele afecteaza muschii sau nervii, pot avea loc pierderi de urina. Puteti lua un medicament pentru calmarea nervilor care sa va ajute sa dormiti sau sa va relaxati.
Acest medicament poate slabi nervii vezicii urinare si astfel ei nu mai semnaleaza creierului atunci cand vezica este plina. Fara instiintare, vezica ajunge prea plina.
Consumul de alcool poate de asemenea cauza caderea nervilor. Pilulele cu apa – diureticele – preiau fluidul din zonele inflamate ale organismului si il transmit catre vezica urinara.
Aceasta umplere rapida poate cauza scaparile din vezica urinara. Bauturile cu cafeina precum cafeaua sau cola cauzeaza de asemenea umplerea rapida a vezicii urinare. Asigurati-va ca bauturile dumneavoastra sunt decafeinizate.
• Infectiile.
O infectie a tractului urinar poate irita nervii vezicii urinare si poate determina comprimarea fara avertisment a vezicii. Acest tip de incontinenta dispare odata ce infectia este vindecata.
• Excesul de greutate.
Supraponderabilitatea poate adauga presiune asupra vezicii urinare si poate contribui la incontinenta de stres.
Cum sa-i spun medicului despre pierderile urinare?
Pentru unele persoane nu este usor sa vorbeasca despre problemele de control al vezicii urinare. Va puteti simti stanjenita sa ii spuneti doctorului. Insa discutia despre aceasta problema este primul pas spre gasirea unui raspuns. De asemenea, puteti fi sigura ca doctorul a auzit deja tot ce se poate despre acest lucru. Nu il veti soca sau stanjeni.
Istoricul medical
Pentru vizita la cabinetul medical va puteti pregati prin colectarea informatiilor necesare doctorului pentru intelegerea problemei dumneavoastra. Faceti o lista cu medicamentele pe care le luati. Includeti medicamentele prescrise ca si cele luate fara reteta, precum aspirina sau antiacidele.
Scrieti o lista cu lichidele pe care le beti in mod regulat, incluzand bauturile acide, cafeaua, ceaiul si alcoolul. Spuneti doctorului cat de mult beti din fiecare bautura calculand media zilnica a acesteia.
Gasirea doctorului
Va fi necesar sa gasiti un doctor specializat in ajutarea femeilor cu pierderi de urina. Daca doctorul de familie da deoparte problema dumneavoastra considerand-o aspect firesc al inaintarii in varsta, luati legatura cu un specialist – un uroginecolog sau un urolog specializat in tratarea problemelor urinare feminine.
Faceti o nota cu orice interventie chirurgicala sau boala pe care ati avut-o. Notati ce faceati in acel timp. Tuseati, radeati, stranutati, sau faceati exercitii fizice? Aveati o nevoie incontrolabila de a urina atunci cand auzeati apa curgand?
Examinarea fizica
Doctorul va va supune unei examinari fizice pentru a vedea aspectele de sanatate care ar putea cauza problemele de control al vezicii urinare. Veti da un esantion de urina astfel incat doctorul sa verifice prezenta unei infectii a tractului urinar.
Pentru femei, examinarea poate include un examen pelvian. Pot fi incluse de asemenea teste imagistice cu ultrasunete. Interiorul vezicii urinare poate fi examinat prin utilizarea unui cistoscop, un tub lung, subtire care se insereaza in vezica urinara prin uretra.
Teste de functionare a vezicii urinare
Examinarea poate include unul sau mai multe teste care implica umplerea vezicii urinare cu lichid cald in scopul masurarii presiunii la care are loc pierderea urinara. Un test simplu este denumit test de stres. Doar va relaxati si tusiti puternic pentru a vedea daca au loc scapari de urina.
Orice test medical poate fi neconfortabil. Testele de vezica urinara pot parea stanjenitoare, insa cadrele medicale care efectueaza testele vor incerca sa va faca sa va simtiti confortabil si sa va ofere cat de multa intimitate se poate.
Cum este tratata pierderea controlului vezicii urinare?
Doctorul va va oferi probabil cateva alternative de tratament. Unele tratamente sunt la fel de simple precum schimbarea unor obiceiuri zilnice. Altele necesita luarea unor medicamente sau utilizarea unui dispozitiv. Daca nimic nu pare sa mearga, chirurgia poate ajuta o femeie cu incontinenta de stres sa-si recastige controlul vezicii ei urinare.
Discutati cu doctorul despre optiunea de tratament optima pentru dumneavoastra.
Intarirea muschilor pelvieni
Multe femei prefera sa incerce mai intai cele mai simple optiuni de tratament. Exercitiile Kegel intaresc muschii pelvieni si nu necesita niciun echipament. Odata ce ati invatat "Kegel", il puteti face oriunde. Trucul consta in identificarea corecta a muschilor care trebuie contractati.
Doctorul va poate trimite la un terapeut specializat care sa va invete cum sa gasiti si sa intariti muschii sfincter. Invatand cand sa contractati acesti muschi, puteti interveni si in oprirea spasmelor vezicii urinare care determina incontinenta imperioasa. Dupa aproximativ 6-8 saptamani, ar trebui sa observati mai putine pierderi si un mai mare control al vezicii urinare.
Schimbarea obiceiurilor
Tinerea evidentei. Pastrand evidenta momentelor in care urinati, puteti observa anumite momente ale zilei cand sunteti predispusa unei asemenea situatii neplacute. Puteti folosi informatia pentru a planifica deplasarile la toaleta la timp pentru a evita neplacerile.
Odata stabilit un tipar de siguranta, puteti construi controlul vezicii urinare prin extinderea timpului dintre deplasarile la toaleta. Prin fortarea muschilor pelvieni sa retina mai mult timp urina, acei muschi devin mai puternici.
Schimbari ale dietei. Puteti observa ca anumite alimente si bauturi va fac sa urinati mai des. Puteti descoperi ca evitarea bauturilor care contin cafeina, precum cafea, ceai, sau cola, ajuta la controlarea vezicii urinare. Puteti alege variantele decofeinizate ale bauturilor favorite.
Asigurati-va ca nu beti prea mult lichid, intrucat aceasta ar determina producerea unei cantitati mai mari de urina. Daca sunteti deranjati de urinarea din timpul noptii, consumati majoritatea lichidelor in timpul zilei si limitati-le consumul dupa masa de seara. Totusi, nu ar trebui sa evitati lichidele doar din teama de a avea un accident.
Unele alimente pot irita vezica urinara si determina iminenta urinarii. Discutati cu doctorul despre schimbarile alimentare care pot afecta vezica urinara.
Pierderea in greutate. Surplusul de greutate adauga presiune suplimentara asupra vezicii urinare. Prin pierderea in greutate, puteti fi capabila sa usurati o parte din acea presiune si sa va recastigati controlul vezicii urinare.
Medicamente
Niciun medicament nu este eficient in tratarea incontinentei urinare de stres. Insa, daca aveti vezica hiperactiva, doctorul va poate prescrie un medicament care poate calma muschii si nervii. Medicamentele pentru vezica hiperactiva sunt sub forma de pilule, lichide sau plasturi.
Medicamentele pentru tratarea vezicii hiperactive pot cauza uscarea ochilor. Aceste medicamente pot cauza de asemenea uscarea gurii si constipatie. Daca luati medicamente pentru tratarea vezicii hiperactive, probabil va fi necesar sa gestionati efectele secundare.
Folositi picaturi de ochi pentru a pastra ochii umezi.
Mestecati guma sau sugeti acadele daca va deranjeaza gura uscata. Aveti grija ca acestea sa fie fara zahar pentru a preveni deteriorarea dentara.
Luati mici inghitituri de apa de-a lungul intregii zile.
Medicamentele pentru alte afectiuni pot de asemenea afecta in diverse feluri nervii si muschii din tractul urinar. Pilulele pentru tratarea umflaturilor – edemelor – sau hipertensiunea pot duce la cresterea volumului urinar si pot contribui la problemele de control al vezicii urinare.
Discutati cu doctorul; puteti descoperi ca luarea unui medicament rezolva problema fara a fi necesara o alta prescriptie medicala.
Pesare
Un pesar este un inel de plastic, similar diafragmei contraceptive, care este purtat in vagin. El va ajuta la sustinerea peretilor vaginului, ridicand vezica urinara si uretra de langa ea, ceea ce conduce la mai putine pierderi de stres. Doctorul sau asistenta poate potrivi cel mai bine forma si marimea pesarului si va poate invata cum sa aveti grija de el.
Multe femei folosesc pesarul doar in timpul efectuarii exercitiilor fizice, in timp de altele il poarta in fiecare zi pentru a reduce incontinenta de stres. Daca utilizati un pesar, ar trebui sa vizitati regulat doctorul, pentru a verifica micile zgarieturi vaginale care pot rezulta din folosirea dispozitivului.
Stimularea nervoasa
La unele persoane, stimularea electrica a nervilor care controleaza vezica poate imbunatati simptomele de urgenta, frecventa, si iminenta ale incontinentei, ca si problemele de golire ale vezicii urinare. Acest tratament este de obicei oferit pacientelor care nu tolereaza sau nu pot beneficia de medicatie. La inceput, doctorul va utiliza un dispozitiv din afara corpului pentru a distribui stimularea printr-o sarma implantata sub pielea dumneavoastra, pentru a vedea daca tratamentul usureaza simptomele.
Daca tratamentul temporar are eficienta, puteti avea un dispozitiv implantat permanent care stimuleaza nervii spatelui, ca un pacemaker. Electrozii dispozitivului permanent sunt plasati in partea inferioara a spatelui printr-o interventie chirurgicala minora. Ar putea fi nevoie sa reveniti la doctor pentru ajustari in scopul gasirii setarii corecte care controleaza simptomele vezicii urinare.
Chirurgia
Cand celelalte tratamente au dat gres, doctorii sugereaza operatiile pentru imbunatatirea controlului vezicii urinare. Operatiile ajuta doar incontinenta la stres. Ele nu au efect in cazul incontinentei iminente. Multe optiuni chirurgicale au rate inalte de succes.
Cele mai multe probleme ale incontinentei de stres sunt cauzate de "gatul" vezicii urinare care cade indreptandu-se spre vagin. Pentru a corecta aceasta problema, chirurgul ridica gatul vezicii urinare sau uretra, oferind suport printr-o banda sau tesatura de bandelete atasata unui muschi sau unui os. Bandeletele ridica partea de jos a vezicii urinare si capatul superior al uretrei pentru a opri pierderea urinara.
Cateterizarea
Daca vezica urinara nu se goleste bine ca urmare a deteriorarii unui nerv, puteti avea pierderi de urina. Aceasta afectiune poarta denumirea de incontinenta prin prea-plin. Puteti utiliza un cateter pentru a goli vezica urinara.
Un cateter este un tub subtire pe care puteti invata sa-l inserati in vezica urinara prin uretra in scopul drenarii urinei. Puteti utiliza cateterul doar uneori, de cateva ori intr-o zi, sau il puteti utiliza tot timpul. Daca il utilizati tot timpul, el va drena urina de la vezica urinara intr-o punga pe care o puteti agata de picior. Daca il utilizati permanent, ar trebui sa urmariti aparitia posibilelor infectii.
Sursa: NIDDKD, SUA