Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Copiii sunt afectaţi de violenţa în familie chiar înainte de naştere
Violenţa domestică poate afecta copii chiar înainte de naştere, ca urmare a faptului că ei sunt deosebit de sensibili la suferinţa mamelor, au constatat specialiştii de la Melbourne’s Royal Women’s Hospital, Australia.
Teama face corpul femeii să elibereze hormoni care sunt capabili să pătrundă placenta şi să afecteze dezvoltarea copilului în utero, fapt ce poate avea consecinţe grave pentru sarcină.
Femeile supuse violenţei în familie sunt mult mai susceptibile de a avea naşteri premature, copiii pot avea probleme de creştere ale sistemului nervos şi creierului şi, de asemenea, să fie mici la naştere şi potenţial vulnerabili în ceea ce priveşte dezvoltarea lor viitoare.
Specialiştii au declarat că au fost martori la cazuri în care copii de doar câteva săptămâni cădeau într-o stare de "vigilenţă îngheţată" din cauză expunerii la violenţă între părinţi.
Ei aud vocea autorului actului de violenţă şi intră în această stare.
Copii şi bebeluşii foarte mici pot simţi teama în părinţii lor. Ei pot mirosi frica.
Lucrătorii medicali au subliniat faptul că primii ani de viaţă sunt vitali pentru dezvoltarea creierului şi experienţele traumatice suferite în această perioadă pot afecta capacitatea de învăţare, memoria şi atenţia unui copil.
Flashback-uri dureroase în mintea unui copil pot fi declanşate atunci când miroase ceva, când aude vocea ridicată a tatălui lui, atunci când vede expresia de frică pe faţa mamei lor, atunci când cineva îl apucă din spate într-un joc la școală.
Copiii care au experienţa violenţei domestice în utero şi în viaţa timpurie de multe ori răspund prin a deveni retraşi.
La vârsta înaintată, aceşti copii sunt mai susceptibili de a intra în relaţii de exploatare şi sunt mai vulnerabili la a fi manipulaţi, sau direcţionati de către alţii.