Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Corabie vikingă folosită ca mormânt descoperită în Norvegia

    Arheologii de la Institutul Norvegian de Cercetări pentru Patrimoniul Cultural au descoperit o barcă vikingă care avea o lungime de cel puţin 4 metri îngropată sub oraşul Trondheim, pe direcţia nord-sud, şi care datează din secolele al şaptelea, cel mult al zecelea.



    Corabie vikingă folosită ca mormânt, descoperită în Norvegia. Foto: niku.no


    Excavaţiile au dezvăluit că barca, din care nici o bucată de lemn nu a rămas intactă, doar bucăți de rugină, conţinea două oase lungi, care erau de asemenea orientate spre nord-sud.

    Aceasta sugerează că în barcă a fost îngropată o persoană , dar cercetătorii vor trebui să efectueze teste ADN pentru a confirma ipoteza. Nava se pare ca a fost îngropată în pământ şi a fost folosită ca sicriu pentru morţi.

    Înmormântările în barci erau obişnuite din epoca fierului până în perioada vikingă, însă aceasta este prima dată când a fost găsit un astfel de obiect în centrul oraşului Trondheim.

    Alte artefacte descoperite pe barcă includ o foaie mică de bronz, o bucată de lingură şi o parte a unei chei.

    2 OCTOMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muzeul de Istorie Naturală din Budapesta expune până în luna iunie 2015 o statuie buddhistă în care se află cadavrul mumificat al unui călugăr chinez.
    O nouă căutare a început în Myanmar pentru ceea ce este considerat a fi cel mai greu clopot care a existat vreodată, clopotul lui Dhammazedi. Estimat la o greutate de aproape 300 tone, se spune că a căzut într-un râu din apropierea capitalei Yangon în 1608. În ciuda numeroaselor tentative de a-l găsi, clopotul nu s-a lăsat descoperit.
    Arheologii americani au continuat cercetarile la un site arheologic din valea inferioara a raului Mississippi, cunoscut sub numele de constructie complexa din pamant a culturii Poverty Point.
    In apropiere de Lima, capitala statului Peru, au fost descoperite ruinele unui templu preincas. Descoperirea a fost facuta in cunoscutul complex arheologic El Paraiso. Se extimeaza ca ar avea o vechime de 5000 de ani. Daca aceasta varsta se va confirma, el va fi mai vechi decat constructiile din jur si va fi una dintre structurile cele mai vechi din intreaga lume.
    Un fermier elveţian a descoperit mai mult de 4000 de monede antice romane de bronz şi de argint în livada lui de cireşi, după ce a văzut ceva sclipind într-un muşuroi de cârtiţă.
    Arheologii britanici au descoperit cele mai bine conservate locuinţe din epoca bronzului găsite vreodată în ţară, un adevărat Pompei.