Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Şi totuşi, coţofenele nu fură obiecte strălucitoare

    GH. MĂNOIU | 22 FEBRUARIE 2024

    Contrar părerilor de până acum se pare că, coţofenele nu sunt atrase de obiectele strălucitoare şi nu fură în mod obişnuit lucruri mici, cum ar fi bijuterii, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.



    Coţofana. Foto: Justin Otto/Wikipedia


    În cultura europeană, este unanim acceptat faptul că coţofenele, Pica pica, sunt borfaşii din împărăţia pasărilor, necondiționat atrase de lucrurile strălucitoare şi predispuse la mici hoţii pentru cuiburile lor.

    Cercetătorii de la Centre for Research in Animal Behaviour (CRAB) de la University of Exeter au realizat un studiu ce combate această credinţă şi demonstrează că, dimpotrivă, ele sunt speriate de obiectele noi şi necunoscute.

    Oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de experimente atât cu coţofene de la un centru de salvare cît şi cu coţofene sălbatice.

    Păsările au fost expuse la obiecte atât strălucitoare cât şi nestrălucitoare, şi le-au fost observate reacţiile.

    Nu s-a dovedit că obiectele strălucitoare ar fi un punct de atracţie pentru coţofene. În schimb, toate obiectele au determinat reacţii care indică neophobia - frica de lucruri noi - la păsări.

    Obiectele de testare au fost şuruburi din metal lucios, inele mici din folie şi o bucată mică dreptunghiulară de folie de aluminiu.

    Jumătate din şuruburi şi inele au fost vopsite albastru cu vopsea mată, iar restul au fost lăsate în culoarea lor originală de argint strălucitor, aşa cum a fost şi piesa de folie de aluminiu.

    După testele de control realizate fără obiecte, două grămezi largi de nuci au fost plasate pe sol cu două grămezi de obiecte lucioase şi nelucioase, fiecare puse la 30 cm de grămezile de nuci.

    În 64 de teste, un inel de argint a fost ridicat şi aruncat imediat. Păsările au ignorat sau au evitat ambele obiecte strălucitoare şi albastre, ceea ce denotă un comportament precaut şi s-au hrănit mai puţin în prezenţa obiectelor, decât atunci când nu aveau nimic în preajma nucilor.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.
    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.