Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Creierele se sincronizează în timpul unei conversaţii

    Ritmurile undelor cerebrale dintre doi oameni care participă la o conversaţie încep să se sincronizeze, conform unui nou studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Basque Centre on Cognition, Brain, and Language (BCBL), această sincronizare poate fi un factor cheie în înţelegerea limbajului şi a comunicării interpersonale.



    Conversaţie.


    Ceva atât de simplu ca o conversaţie de zi cu zi determină creierul participanţilor să înceapă să lucreze simultan.

    Până în prezent, cea mai tradiţională cercetare a sugerat ipoteza că creierul se sincronizează în funcţie de ceea ce este auzit şi, în consecinţă, ajustează ritmurile sale stimulilor auditivi.

    Acum, experţii au făcut un pas înainte şi au analizat simultan activitatea neuronală complexă a două persoane care dialoghează pentru prima dată.

    Echipa a înregistrat activitatea electrică cerebrală, deci activitatea neuronală, a celor două persoane implicate în comunicare şi au constatat o sincronizare pentru a permite conexiunea între cei doi subiecţi.

    Aceasta înseamnă comuniune intercerebrală care depăşeşte limbajul în sine şi poate constitui un factor cheie în relaţiile interpersonale şi înţelegerea limbajului.

    Astfel, ritmurile undelor cerebrale corespunzătoare vorbitorului şi ascultătorului se ajustează în funcţie de proprietăţile fizice ale sunetului mesajelor verbale exprimate într-o conversaţie.

    Aceasta creează o legătură între cele două creiere, care încep să colaboreze către un scop comun: comunicarea.

    Creierele celor doi oameni sunt aduse împreună datorită limbajului, iar comunicarea creează legături între oameni, care depăşesc cu mult ceea ce putem percepe din afară.

    Se poate afla dacă doi oameni conversează numai prin analizarea undelor cerebrale.

    În viitor, înţelegerea acestei interacţiuni între două creiere ar permite analizarea unor aspecte foarte complexe în domeniile psihologiei, sociologiei, psihiatriei sau educaţiei, utilizând imaginile neurale într-un context de laborator sau real.

    14 OCTOMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Patru din cinci pacienţi cu cancer de sânge, care mai aveau două până la cinci luni de trăit, au răspuns pozitiv şi mai mult de jumătate au rămas fără simptome, după tratamentul cu celule modificate.
    Un produs chimic halucinogen estras din ciuperci halucinogene dă speranţe persoanelor cu depresie netratabilă.
    Un tratament pentru alergia la arahide, constând din administrarea orală a unui probiotic împreună cu o proteină din arahide, zilnic, timp de 18 luni, la copii, a fost testat cu succes în Australia.
    Consumul regulat a mai mult de 2,84 litri de băuturi alcoolice pe săptămână ar putea scurta viaţa cu ani de zile, potrivit unor cercetări efectuate la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    Săpunul antibacterian este privit ca un produs care, în afară de curăţenie îţi asigură şi o protecţie suplimentară împotriva germenilor patogeni. Dar acum, el a intrat în vizorul Agenţiei americane pentru controlul medicamentelor.
    Persoanele care suferă de depresie sunt mult mai aproape de a avea peste ani boala Parkinson, conform unui studiu realizat de cercetătorii suedezi de la Umeå University.