Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cresterea nivelului de dioxid de carbon, o amenintare pentru viata din oceane

    GH. MANOIU | 28 SEPTEMBRIE 2022

    Cercetatori ai vietii marine de la University of St Andrews au studiat foraminiferele si au ajuns la concluzia ca un nivel ridicat de dioxid de carbon in atmosfera are un efect catastrofal asupra vietii marine microscopice.



    Foraminifere in Oceanul Indian, coasta insulei Bali. Foto: Wikipedia / Psammophile (CC BY-SA 3.0)


    Foraminiferele sunt organisme unicelulare care construiesc cochilii complicate pentru a se proteja.

    Ele se hranesc cu alge celulare, numite diatomee, pe care le deschid spargandu-le cu ajutorul unor structuri asemanatoare dintilor, care sunt pe cochiliile lor.

    Pe masura ce creste aciditatea apei de mare, dintii foraminiferelor se reduc ca numar si suprafata, multi dintre ei prezentand deformatii. Aceste mutatii ii fac mai putin eficienti in alimentatie.

    Cum foraminiferele sunt in numar de 500000 intr-un metru cub de sedimente - ele traiesc majoritar pe, sau in, sedimentele de pe fundul marii.

    Alte organisme care le urmeaza in lantul trofic sunt de asemenea succeptibile sa fie afectate.

    Acum 55 de milioane de ani nivelul de dioxid de carbon a crescut rapid si dupa fosilele gasite si studiate s-a dedus ca multe specii au disparut atunci.

    Dioxidul de carbon este o componenta naturala a atmosferei noastre, esentiala pentru cresterea plantelor terestre si acvatice, care sustin viata pe Pamant, dar prea mult dioxid de carbon duce la efectul de sera, responsabil pentru schimbarile climatice.

    In apa oceanelor dioxidul de carbon formeaza acid carbonic care scade pH-ul si provoaca alte modificari chimice in apa de mare.

    Aceste schimbari au un impact negativ semnificativ asupra crustaceelor, coralilor si asuora altor componente ale lantului trofic din oceane.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sentimentul corectitudinii este o trăsătură umană importantă, dar noi cercetări sugerează că este un comportament cheie şi pentru câini şi lupi.
    Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că sfecla de zahăr produce hemoglobină care ar putea servi ca substitut al sângelui.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite a identificat sedimentele unor lacuri formate în supervulcani străvechi ca sursă de litiu, un metal utilizat la fabricarea bateriilor litiu-ion pentru alimentarea echipamentelor mobile.
    Oamenii de ştiinţă au reuşit să recupereze imagini ale unor trecători, din reflecţiile din ochii subiectului fotografiat. Pentru infracţiunile în care victimele sunt fotografiate, cum sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, reflecţiile din ochii subiectului fotografiei ar putea ajuta la identificarea autorilor.
    Până pe 14 august 2016 puteţi vedea la Muzeul „Grigore Antipa”, din Bucureşti, expoziţia „Aripi peste timp”, în care exponatul central este Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume, descoperit pe teritoriul României.
    Un crater cu un diametru de 80 metri, cu pereţii foarte drepţi şi o adâncime necunoscută, a fost descoperit recent de către angajaţii unei companii de petrol care zburau cu elicopterul în regiunea Yamal din nordul îndepărtat al Siberiei.