Ştiri / Ştiinţă |
Cresterea nivelului de dioxid de carbon, o amenintare pentru viata din oceane
GH. MANOIU | 28 SEPTEMBRIE 2022
Cercetatori ai vietii marine de la University of St Andrews au studiat foraminiferele si au ajuns la concluzia ca un nivel ridicat de dioxid de carbon in atmosfera are un efect catastrofal asupra vietii marine microscopice.
Foraminiferele sunt organisme unicelulare care construiesc cochilii complicate pentru a se proteja.
Ele se hranesc cu alge celulare, numite diatomee, pe care le deschid spargandu-le cu ajutorul unor structuri asemanatoare dintilor, care sunt pe cochiliile lor.
Pe masura ce creste aciditatea apei de mare, dintii foraminiferelor se reduc ca numar si suprafata, multi dintre ei prezentand deformatii. Aceste mutatii ii fac mai putin eficienti in alimentatie.
Cum foraminiferele sunt in numar de 500000 intr-un metru cub de sedimente - ele traiesc majoritar pe, sau in, sedimentele de pe fundul marii.
Alte organisme care le urmeaza in lantul trofic sunt de asemenea succeptibile sa fie afectate.
Acum 55 de milioane de ani nivelul de dioxid de carbon a crescut rapid si dupa fosilele gasite si studiate s-a dedus ca multe specii au disparut atunci.
Dioxidul de carbon este o componenta naturala a atmosferei noastre, esentiala pentru cresterea plantelor terestre si acvatice, care sustin viata pe Pamant, dar prea mult dioxid de carbon duce la efectul de sera, responsabil pentru schimbarile climatice.
In apa oceanelor dioxidul de carbon formeaza acid carbonic care scade pH-ul si provoaca alte modificari chimice in apa de mare.
Aceste schimbari au un impact negativ semnificativ asupra crustaceelor, coralilor si asuora altor componente ale lantului trofic din oceane.