Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Creșterea numărului de pași zilnici atenuează riscurile legate de stilul de viață sedentar

    Un nou studiu dezvăluie că, chiar și persoanele foarte sedentare își pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces precoce prin creșterea numărului zilnic de pași.



    Creșterea numărului de pași zilnici poate atenua riscurile legate de stilul de viață sedentar. Foto: tasnimnews.com


    Stilurile de viață sedentare sunt din ce în ce mai frecvente și sunt legate de șanse mai mari de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, risc mai mare de cancer și diabet și o durată de viață mai scurtă.

    Aceste riscuri sunt mai mici pentru persoanele care fac zilnic un număr mai mare de pași și în ritm mai rapid.

    Rezultatele studiului efectuat de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, sunt foarte importante pentru cei cu locuri de muncă de birou.

    Cercetătorii au analizat datele de la 72.174 de voluntari, un set mare de date pe termen lung, începând cu 2006, și vor continua să urmărească sănătatea participanților timp de cel puțin 30 de ani.

    Participanții au purtat accelerometre la încheietura mâinii timp de șapte zile pentru a-și estima nivelul de activitate fizică, cum ar fi numărul de pași pe care i-au făcut de obicei și timpul pe care îl petreceau stând.

    Timpul mediu petrecut sedentar a fost de 10,6 ore în fiecare zi, astfel încât cei care au petrecut mai mult timp au fost considerați a avea „timp sedentar ridicat”, în timp ce cei cu mai puține ore au fost considerați a avea „timp sedentar scăzut”.

    Participanții ale căror statistici în primii doi ani ar fi putut fi afectate de sănătatea precară nu au fost incluși în studiu, așa că rezultatele se aplică doar persoanelor care, pentru cel puțin primii doi ani de date, au fost în general sănătoși.

    Echipa a descoperit că între 9.000 și 10.000 de pași zilnici erau optimi pentru a contracara un stil de viață extrem de sedentar, scăzând riscul de boli cardiovasculare cu 21% și riscul de mortalitate cu 39%.

    Indiferent de timpul sedentar al unui participant, cercetătorii au descoperit că 50 la sută dintre beneficii au apărut la aproximativ 4.000 până la 4.500 de pași zilnici.

    Orice număr de pași zilnici peste 2.200 de pași de referință pe zi a fost asociat cu o mortalitate mai mică și un risc de boli cardiovasculare mai mic.

    Un număr de 9.000 și 10.000 de pași pe zi a redus în mod optim riscul de mortalitate și incidente cardiovasculare în rândul participanților foarte sedentari.

    30 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu științific concluzionează că medicamentul antiretroviral lenacapavir de la Gilead Sciences are o eficacitate de 100% în prevenirea infecției cu HIV-1.
    Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că viteza vorbirii poate fi un indicator mai precis al sănătății creierului și al declinului cognitiv timpuriu decât dificultatea de a găsi cuvinte.
    Noi cercetări arată că bacteriile intestinale pot oferi o metodă nouă de diagnosticare a autismului, evitând întârzierile semnificative din procesele de diagnosticare actuale.
    Aroma plăcută a cafelei poate fi un element important în reducerea dependenței de fumat. Aceasta a fost concluzia unui studiu al cercetătorilor brazilieni cu fumători care au inhalat aroma pudrei de cafea.
    Ciuperca Trichoderma harzianum, un microorganism care nu provoacă boli la om, a fost obiectul unui studiu realizat la Facultatea de Științe Farmaceutice și Facultatea de Stomatologie din Ribeirão Preto, Universitatea din São Paulo, Brazilia.
    Un grup de cercetare spaniol a investigat impactul efectuării unei activități fizice de intensitate moderat-viguroasă asupra nivelului de glucoză la adulții supraponderali sau obezi. Se știe că activitatea fizică influențează pozitiv reglarea glicemiei, dar cum afectează ea momentul din zi în care este efectuată?