Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Crocodilii pot urca în copaci

    GH. MĂNOIU | 17 IUNIE 2022

    Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, au studiat comportamentul reptilelor în ce priveşte urcatul în copaci şi după ce au observat specii de crocodili de pe trei continente, Australia, Africa şi America de Nord, au ajuns la concluzia că este adevărat, crocodilii şi aligatorii pot urca în copaci.



    Crocodilul australian de apă dulce. Foto: Guillaume Blanchard/Wikimedia Commons


    Deşi pare ciudat, crocodilii nefiind niste reptile flexibile şi neavând nici gheare curbate, totuşi patru specii pot urca în copaci, de obicei deasupra apei, iar cât de sus şi cât de departe, depinde de dimensiunile lor.

    Crocodilul australian de apă dulce, crocodilul american, crocodilul subţire din Africa Centrală şi crocodilul de Nil sunt vedetele studiului.

    Ei au urcat în copaci ziua sau pe timp de noapte, în special acolo unde nu era loc pe sol pentru a se încălzi şi a-si regla temperatura corpului.

    Al doilea motiv care stă la baza acestui comportament este posibilitatea unei supravegheri mai bune a habitatului.

    Crocodilii care au fost văzuţi urcând în copaci sunt destul de sperioşi şi sar în apă atunci când cercetătorii se apropie la mai puţin de zece metri.

    Speciile mai mici au fost capabile să urce mai sus şi mai departe ca speciile mai mari. Unele specii urcă şi până la patru metri în înălţime şi cinci metri pe o ramură.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la CNRS/Université Aix-Marseille si CEA/Inserm/Université Grenoble Alpes au descoperit doua virusuri gigant cu un numar de gene apropiat de cel al microorganismelor eucariote. Aceste doua virusuri, de un tip complet nou, au fost numite "Pandoravirus".
    Oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui mamut bine conservat in gheata. Mamutul a fost gasit in Insula Lyakhovsky din arhipelagul Novosibirsk. Descoperirea vine pe fondul controversatei decizii de a aduce la viata specii disparute, utilizand ADN-ul acestora.
    Ugrunaaluk kuukpikensis, aşa cum a fost numit noul dinozaur, ar putea revoluţiona ştiinţa şi istoria planetei. Este o nouă specie de dinozaur descoperită în nordul statului american Alaska, de o echipă de cercetători de la Universitatea Alaska din Fairbanks şi de la departamentul de ştiinţele vieţii al Universităţii Florida.
    Oamenii de ştiinţă de la Mammoth Museum al North-Eastern Federal University din Yakutsk, Siberia, au început clonarea unor animale preistorice, în speranţa că permafrostul siberian le va oferi posibilitatea de a găsi probe de ADN nedeteriorate.
    Carbon Engineering, o companie canadiană, a captat dioxidul de carbon din aer şi l-a transformat în pelete stocabile.
    Zonă arctică de astăzi se pare că este cea de-a treia metamorfoză a unui continent vechi aflat în partea de sus a lumii.