Ştiri / Ştiinţă |
Cultura Clovis, distrusă probabil de un asteroid
Urme abundente de platină în unsprezece situri arheologice din Statele Unite ale Americii leagă dispariţia bruscă, în urmă cu 12800 de ani, a misterioasei culturi Clovis de impactul unui asteroid.
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au descoperit o abundenţă de platină în straturi de sol care au coincis cu Dryasul Timpuriu, o perioadă de răcire climatică extremă, care a început în urmă cu aproximativ 12800 de ani şi a durat aproape 1400 de ani.
Platina este foarte rară în scoarţa terestră, dar comună în asteroizi şi comete. Autorii studiului au concluzionat că sursa cea mai probabilă a acestei îmbogăţiri cu platină a fost impactul unui obiect extraterestru.
Dryasul Timpuriu coincide cu sfârşitul culturii Clovis de pe teritoriul Americii şi cu dispariţia a mai mult de 35 de specii de animale, mamuţi, tigri cu dinţi sabie, mastodonţi.
Deşi dovezile au arătat că unele dintre animale erau în declin, practic, ele nu au mai fost găsite după eveniment.
Anomalia de platină este similară cu cea de iridiu, un alt element asociat cu obiecte cosmice, pe care oamenii de ştiinţă l-au găsit în straturi de rocă vechi de 65 de milioane de ani, momentul unui impact care a provocat dispariţia dinozaurilor.
Dispariţia dinozaurilor s-a datorat impactului unui asteroid mare, în timp ce impactul care a avut loc la începutul perioadei Dryas Timpuriu a fost, probabil, din cauza fragmentelor unei comete sau a unui asteroid de dimensiuni mult mai mici, în jur de un kilometru în diametru.
Impactul din Dryasul Timpuriu nu este asociat cu nici un crater cunoscut.
Se poate ca fragmentele asteroidului să fi lovit stratul de gheaţă sau să fi explodat în atmosferă. Există mai multe cratere în curs de investigare, dar nu s-a confirmat această teorie în nici unul dintre ele.