Ştiri / Spaţiu |
Culturi alimentare în spaţiu
O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic.
Proiectul va dura 10 ani, este finanţat de Uniunea Europeana şi este condus de cercetătorii de la Centre for Interdisciplinary Research in Space al Norwegian University of Science and Technology din Trondheim.
Oamenii de ştiinţă vor studia cum cresc plantele alimentare în spaţiu şi cum poate horticultura să aprovizioneze călătorii spaţiali cu oxigen şi alimente.
Echipa de cercetare va încerca să crească tomate, salată verde şi soia.
Unitatea de cercetare din Trondheim lucrează deja din 2006 la creşterea plantelor în spaţiu şi s-au făcut experimente la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu planta Arabidopsis thaliana.
Una dintre cele mai mari provocări va fi administrarea cantităţii de apă şi a substanţelor nutritive la plantele aflate în condiţii de gravitaţie mică.
Se estimează că primul ecosistem închis ar putea fi pe deplin funcţional în spaţiu până în 2050.