Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Cum protejează usturoiul arterele

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Los Angeles Biomedical Research Institute al Harbor-UCLA Medical Center a confirmat că extractul de usturoi reduce acumularea de plăci şi previne formarea unora noi în artere, ajutând la prevenirea progresiei bolilor de inima.



    Usturoi.


    Iniţial, oamenii de ştinţă au reluat o serie de cercetări dedicate efectului usturoiului asupra unor factori de risc cardiac şi vascular: hipertensiune, colesterol ridicat, proteina C reactivă (un marker important al răspunsului inflamator), rigiditate arterială, sau depuneri de calciu în artere.

    Concluzia principală a fost că beneficiul este variabil, dar real, fără efecte secundare semnificative.

    Cercetătorii au efectuat un experiment pe oameni diagnosticaţi cu sindrom metabolic, afecţiune definită prin prezenţa a cel puţin trei probleme de sănătate, hipercolesterolemie, tensiune arterială ridicată, exces de greutate, în special obezitate abdominală, hiperglicemie, hiperinsulinemie.

    Sindromul metabolic expune la un risc semnificativ crescut de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral.

    Studiul a determinat că cei care au luat extract de usturoi au încetinit acumularea plăcilor cu 80 la sută.

    De fapt, usturoiul este foarte activ pe plăcile în formare, nu pe cele vechi, şi limitează dezvoltarea de noi plăci, contribuind la reducerea riscului cardiovascular.

    Constatările sunt în conformitate cu un studiu de anul trecut de la Universitatea din Missouri, care a arătat că usturoiul protejează împotriva îmbătrânirii cerebrale şi a bolilor şi ar putea preveni boli neurologice legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson.

    9 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O dietă în stil mediteranean, bogată în legume, nuci, peşte şi uleiuri, este mai bună în tratarea bolilor de inimă, decât medicamentele care scad colesterolul, conform unui studiu realizat la Neuromed Institute din Italia.
    Un nou studiu arată cum consumul a cel puţin o porţie de peşte pe săptămână scade, la unele persoane, riscul de a dezvolta Alzheimer.
    Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit de ce brânza elveţiană are găuri în ea. Totul pare să pornească de la cât de murdare sunt găleţile atunci când se colectează laptele.
    Un extract special de cacao numit Lavado ar putea reduce deteriorarea căilor nervoase care apare în boala Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia simptomelor vizibile.
    Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să creeze alge care au gust de şuncă când sunt gătite în ulei. Specia a fost numită "Palmaria mollis."
    Dacă există un lucru pe care cercetările l-au arătat, este că știința dietelor este foarte complexă. Experții s-au îndepărtat de a se concentra numai pe nutrienți unici, cum ar fi grăsimile. În schimb vorbesc acum despre modele alimentare sănătoase: moduri de a mânca care iau în considerare toate aspectele dietei.