Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cum supravieţuiesc plantele la excesul de sare

    Calciul joacă un rol cheie în răspunsul iniţiat de plante la sare. Plantele folosesc un “val de calciu” pentru a supravieţui în solurile care devin din ce în ce mai sărate, o problemă din întreaga lume.



    Sare. Foto: Pavel Neznanov/Unsplash


    Sarea este toxică pentru plante. Când planta simte sarea, răspunde prin crearea unui “val de calciu”, o concentraţie ridicată de ioni de calciu care trece ca un val din punctul în care se percepe sarea prin toată planta.

    Valul este creat prin eliberarea calciului pe care plantele îl stochează în interiorul celulelor lor.

    Acesta este rezultatul unui studiu făcut de Won-Gyu Choi şi colegii săi de la Universitatea din Wisconsin-Madison, Statele Unite.

    În timpul studiului, autorii au expus rădăcinile plantelor la diverşi stimuli, incluzând rece, atingere, sau stres şi în general, plantele au răspuns cu concentraţii crescute de calciu în punctul de aplicare.

    Când rădăcinile au simţit sarea, calciu a crescut la punctul de contact, urmate de celulele vecine în undă continuă care s-a deplasat cu două celule pe secundă în întreaga plantă.

    Valul de calciu a călătorit din rădăcini tot drumul până la stratul de muguri şi frunze de la sol în două minute.

    Valul de calciu pe care planta îl crează în rădăcini are rolul de informare a restului plantei.

    La om, calciu este, de asemenea, folosit pentru a transmite semnalul de la un neuron la altul, atunci când se experientează o senzatie de stres, cum ar fi durerea.

    18 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cameleonii sunt capabili să-şi schimbe culoarea foarte repede datorită controlului unei reţele de nano-cristale prezente într-un strat superficial al pielii care reacţionează la diferite lungimi de undă ale luminii.
    Un nou studiu arată că anghilele folosesc şocuri electrice pentru a exercita controlul la distanţă asupra victimelor lor. Descărcările electrice activează de la distanţă neuronii care controlează muşchii, determinând contracţii involuntare ale musculaturii peştilor ascunşi, ce îşi trădează astfel prezenţa.
    Într-un studiu publicat relativ recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie au arătat că diferite specii de dinozauri au dispărut cu cel puţin 40 milioane de ani înainte de coliziunea devastatoare a Pământului cu un meteorit.
    O echipa de specialisti de la mai multe organizatii, printre care Wildlife Conservation Society, au descoperit o noua specie de pasari, cu un penaj distinct si un ciripit zgomotos, in capitala Cambodgiei, Phnon Penh, oras cu 1,5 milioane de locuitori.
    Pentru a se proteja, unele animale îşi schimbă culoarea după culoarea mediului în care se află. Cameleonii, însă, îşi schimbă culorile în mod neobişnuit, atunci când interacţionează cu alţi semeni.
    Pământul s-ar putea confrunta cu o mini-perioadă glaciară începând cu 2030, datorită modificărilor din ciclurile de activitate ale Soarelui.