Ştiri / Ştiinţă |
Cum supravieţuiesc plantele la excesul de sare
Calciul joacă un rol cheie în răspunsul iniţiat de plante la sare. Plantele folosesc un “val de calciu” pentru a supravieţui în solurile care devin din ce în ce mai sărate, o problemă din întreaga lume.
Sarea este toxică pentru plante. Când planta simte sarea, răspunde prin crearea unui “val de calciu”, o concentraţie ridicată de ioni de calciu care trece ca un val din punctul în care se percepe sarea prin toată planta.
Valul este creat prin eliberarea calciului pe care plantele îl stochează în interiorul celulelor lor.
Acesta este rezultatul unui studiu făcut de Won-Gyu Choi şi colegii săi de la Universitatea din Wisconsin-Madison, Statele Unite.
În timpul studiului, autorii au expus rădăcinile plantelor la diverşi stimuli, incluzând rece, atingere, sau stres şi în general, plantele au răspuns cu concentraţii crescute de calciu în punctul de aplicare.
Când rădăcinile au simţit sarea, calciu a crescut la punctul de contact, urmate de celulele vecine în undă continuă care s-a deplasat cu două celule pe secundă în întreaga plantă.
Valul de calciu a călătorit din rădăcini tot drumul până la stratul de muguri şi frunze de la sol în două minute.
Valul de calciu pe care planta îl crează în rădăcini are rolul de informare a restului plantei.
La om, calciu este, de asemenea, folosit pentru a transmite semnalul de la un neuron la altul, atunci când se experientează o senzatie de stres, cum ar fi durerea.