Ştiri / Spaţiu |
Curiosity a descoperit azot pe Marte
Roverul Curiosity, cu ajutorul aparatului său Sample Analysis at Mars (SAM) a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte.
Azotul a fost detectat în formă de oxid nitric şi ar putea fi eliberat din descompunerea nitraţilor în timpul încălzirii. Nitraţii sunt o clasă de molecule care conţin azot într-o formă ce poate fi folosită de către organismele vii. Descoperirea se adaugă la altele care demonstrează că Marte era în timpuri străvechi un loc favorabil pentru viaţă.
Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.
Echipa de la NASA care se acupă de SAM a descoperit dovezi de nitraţi în eşantioane de nisip şi praf din punctul "Rocknest" şi în probele forate în "John Klein" şi "Cumberland" din Yellowknife Bay, sedimente depozitate pe fundul unui presupus fost lac. Câtă vreme proba Rocknest este o formă de praf, nitraţii există probabil pe scară largă pe Marte.
Nu există însă nici o dovadă care să sugereze că moleculele de azot imobilizate, găsite de echipă, au fost create de viaţă. Suprafaţa lui Marte este inospitalieră pentru formele cunoscute de viaţă. În schimb, echipa crede că nitraţii sunt vechi şi provin probabil din procese non-biologice, cum ar fi impactul meteoriţilor şi fulgere în trecutul îndepărtat al lui Marte.
Caracteristici asemănătoare albiilor uscate şi descoperirea de minerale care se formează numai în prezenţa apei lichide, sugerează că Marte a fost mai ospitalieră în trecutul îndepărtat.