Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Curiosity a detectat molecule organice pe Marte

    NASA a declarat că roverul său de pe Marte, Curiosity, a măsurat un vârf de metan, semn potenţial de viaţă, în atmosfera din jurul său şi a detectat molecule organice într-un eşantion de rocă colectat de forajul laboratorului robotic.



    Modalităţi prin care ar putea metanul să ajungă în atmosfera lui Marte.


    Această variaţie bruscă indică o sursă localizată de metan. Sursele posibile sunt biologice sau non-biologice, cum ar fi interacţiunea între apă şi stâncă.

    Curiosity a detectat şi diferite substanţe chimice organice în materialul forat din stâncă, prima detectare clară de substanţe organice în materia de suprafaţă de pe Marte.

    Aceste molecule organice s-ar fi putut forma pe Marte sau ar fi putut fi aduse pe Marte de meteoriţi.

    Molecule organice, care de obicei conţin carbon şi hidrogen, sunt blocuri chimice ale vieţii, dar ele pot exista şi fără prezenţa vieţii.

    Noile descoperiri nu sunt suficiente pentru a demonstra dacă Marte a găzduit vreodată microbi vii, dar arată un Marte chimic activ, ce poate dovedi un Marte străvechi cu condiţii favorabile vieţii.

    Cercetătorii au raportat, de asemenea, că Curiosity a găsit apă în mineralele din stânca Cumberland, veche de trei miliarde de ani, fapt ce indică o planetă ce a pierdut masiv apa înainte ca sedimentele lacului să se fi format.

    18 DECEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O rachetă purtătoare rusească Proton-M care transporta un satelit mexican s-a defectat şi s-a prăbuşit în Siberia, la scurt timp de la lansare.
    Astronomii au descoperit o planetă stâncoasă care are o greutate de 17 ori mai mare decât Pământul şi este de două ori mai mare ca dimensiune.
    Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă.
    O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.
    India's Mars Orbiter Mission, cunoscută sub numele de Mangalyaan, a transmis spre Pământ primele imagini din spaţiu. În săptămânile următoare, nava va fi testată pe orbita lui Marte şi va începe observarea sistematică a planetei, folosind cele cinci instrumente ştiinţifice din dotare.
    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca.