Nutriţie / Dieta |
De ce are brânza elveţiană găuri?
Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit de ce brânza elveţiană are găuri în ea. Totul pare să pornească de la cât de murdare sunt găleţile atunci când se colectează laptele.
Contrar a ceea ce desenele animate au sugerat de-a lungul anilor, găurile nu sunt făcute de şoareci care mănâncă ca să-şi facă drum prin brânză, şi nici nu sunt produse de dioxidul de carbon eliberat de bacterii, cum sugera o teorie din 1917.
Institutul elveţian de cercetări Agroscope a declarat că particulele microscopice de fân care cad în găleţile de colectare a laptelui, duc la dezvoltarea de găuri mari când brânza se maturizează.
Procesul afectează doar unele brânzeturi elveţiene, cum ar fi Emmental şi Appenzell.
Agroscope a declarat că rezultatele explică de ce apar mai puţine găuri în brânzeturile elveţiene în ultimii 15 ani, de când metodele de muls moderne au făcut ca mai puţin fân să cadă în containere.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la aceste concluzii după au adăugat cantităţi mici de praf de fân în laptele pe care l-au transformt în brânză peste 130 de zile.
Industria numeşte găurile din brânză "ochi". Brânză fără ochi este cunoscută ca oarbă.