Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    De ce au frunzele gauri?

    GH. MĂNOIU | 4 NOIEMBRIE 2022

    Cercetatorii de la Universitatea Indiana, USA, si-au pus aceasta intrebare privind plantele din genul Monstera, care la noi sunt crescute ca plante decorative, iar in America sunt plante salbatice.



    Frunza de Monstera deliciosa. Foto: Forest & Kim Starr via Wikipedia (CC BY 3.0)
    Planta Monstera Adansonii, asupra careia s-au oprit oamenii de stiinta, este inrudita cu Monstera deliciosa, planta noastra de apartament.

    Ea traieste in umbra padurilor tropicale, umede, si simularea pe calculator a aratat ca, desi pare contrariul, gaurile existente in frunze ajuta planta sa capteze mai multa lumina.

    Fiind o planta scunda, ea traieste la baza arborilor inalti, prin al caror coronament lumina ajunge jos.

    Lumina ce ajunge la planta Monstera este neregulata, intrerupta de zone de umbra intensa, care se deplaseaza dupa cum se misca crengile de deasupra.

    Cu cat planta are o frunza mai mare, cu atat suprafata de captare creste.

    Dar o frunza mare necesita energie si nutrienti.

    Orificiile prezente in frunza permit plantei sa acopere o zona mai mare de captare, micsorand riscul de a fi complet intr-o zona de umbra, fara ca planta sa faca efortul de a sustine o frunza compacta.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor!
    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda, din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au încercat să explice de ce elefanţii au niveluri mai mici de cancer decât ar fi de aşteptat la dimensiunea lor.
    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.
    Oamenii de ştiinţă de la Flinders University, din Australia, au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub oceane, ceea ce ar putea fi o ocazie de a depăşi criza de apă ce se prefigurează la nivel mondial.
    Conform unui studiu făcut la Universitatea din San Diego, California, pe un eşantion de 36 de câini de rase diferite, cel mai bun prieten al omului împărtăşeşte şi unul dintre defectele stăpânului său, gelozia, sentiment ce este probabil legat de instinctul de supravieţuire.