Nutriţie / Dieta |
De ce este ciocolata neagră bună pentru inimă
GH. MĂNOIU | 4 IUNIE 2023
Bacteriile bune din intestin fac din ciocolata neagră un aliment bun pentru inimă. Cacaoa fermentează în intestine şi formează compuşi cu efect antiinflamator pentru sistemul circulator.
Cercetătorii de la Louisiana State University au descoperit că bacteriile intestinale care sunt mari amatoare de ciocolată, ar putea să transforme acest aliment controversat într-unul cu efecte benefice pentru inimă.
Prin descompunerea compuşilor nedigerabili din ciocolată şi prin fermentarea fibrelor de cacao, bacteriile intestinale generează un efect antiinflamator puternic, care ar putea să protejeze inima şi arterele.
În intestin sunt două tipuri de microbi.
Microbii buni, sau Bifidobacteriile şi bacteriile lactice, sunt mari iubitoare de ciocolată. Când cineva mănâncă ciocolată neagră, ele se înmulţesc şi fermentează ciocolata, producând compuşi antiinflamatori.
Microbii răi, Clostridia şi unele tulpini de Escherichia coli (E. coli), produc inflamaţie, care duce la balonare, diaree şi constipaţie.
Echipa de cercetători a testat trei tipuri de pudră de cacao, ingredientul principal folosit la producerea ciocolăţii.
Cacaoa conţine compuşi polifenolici antioxidanţi cum sunt catechina şi epicatechina şi o mică cantitate de fibre dietetice.
Ambele componente sunt prost digerate şi absorbite, dar sunt rapid procesate de bacteriile bune din colon.
Fibrele sunt fermentate, iar polimerii polifenolici mari sunt metabolizaţi în molecule mai mici. Aceştia prezintă activitatea antiinflamatorie.
Când ei sunt absorbiţi de organism, reduc inflamarea ţesuturilor cardiovasculare şi în acest fel reduc riscul pe termen lung de accident vascular cerebral.
Combinarea dintre cacao şi probiotice, ingrediente alimentare nedigerabile care stimulează creşterea bacteriilor, ar îmbunătăţi procesul şi ar mări beneficiile.
Probioticele se găsesc în alimente ca usturoi, tărâţe de grâu, făină de grâu integral, rădăcină proaspătă de cicoare.
Adăugarea la ciocolata neagră a diverse fructe, cum sunt rodia sau acai, ar putea de asemenea să crească beneficiile.
Prin prelucrare, o mare parte dintre polifenolii conţinuţi în pudra de cacao sunt distruşi, dar ciocolata conţine şi alte elemente, cum sunt grăsimile şi zahărul, cu efecte nu întotdeauna bune pentru sănătate.
De aceea, nu se recomandă totuşi consumul unei mari cantităţi de ciocolată, fie ea şi neagră.