Ştiri / Spaţiu |
De ce este gravitaţia Lunii inegală?
GH. MĂNOIU | 16 FEBRUARIE 2022
De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala.
Cauza acestui fenoment este Luna insasi. Gravitatia sa este mai mare in unele regiuni, creand o cocoasa de camp gravitational. In special un grup de bazine de impact prezinta atractie gravitationala neasteptat de puternica.
Explicatia acceptata de oamenii de stiinta este ca exista excese de masa sub suprafata Lunii, regiuni care au fost numite concentratii de masa sau mascons.
Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology si de la Purdue University, folosind datele de la misiunea NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL), au trasat structura catorva mascons lunare si au descoperit cum campurile gravitationale formeaza un model: un centru de gravitate puternica, inconjurat de inele de gravitate puternica si slaba, alternativ.
In urma simularilor ei au gasit un scenariu ce da acest model. Cand un asteroid se prabuseste pe Luna, acesta arunca material, creand o banda de resturi in jurul perimetrului craterului.
Impactul trimite o unda de soc prin interiorul Lunii, reverbereaza in crusta si produce un contraval ce atrage materialul dens din manta spre suprafata, creand un centru dens in crater.
In cazul in care crusta lunara este mai groasa in zona, impactul nu duce la formarea acestor centre.
Impacturile ce au dus la formarea de mascons au avut loc in perioada numita Late Heavy Bombardment (Bombardament tarziu), cand Sistemul Solar timpuriu a suferit un blitz de coliziuni interplanetare.
Sfarsitul acestui proces a fost atunci cand primele organisme unicelulare au aparut pe Pamant.