Ştiri / Spaţiu |
De ce este interesantă cometa ISON?
În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi s-a apropiat extrem de mult de Soare. Această apropiere o face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.
Cometa nu a mai trecut niciodată prin interiorul sistemului solar şi experţii nu pot şti sigur ce se va întâmpla în continuare.
Pe 28 noiembrie 2013 ea a dat roată Soarelui. Va fi destul de greu să supravietuiască trecerii pe lângă Soare, şi, dacă o va face, va fi un obiect destul de luminos pentru a putea fi văzută pe cerul dimineţii de decembrie.
Sau ar putea să rămână "prizoniera" Soarelui, care să o atragă afară din orbita ei şi vom vedea mai multe bucăţi dând roată Soarelui. În cazul in care este destul de slabă, s-ar putea rupe într-un nor de praf ce va fi finalul din decembrie.
Cometa ISON este o oportunitate ştiinţifică. O mică armată de astronomi amatori şi profesionişti de pe Pământ ca şi o mulţime de aparate aflate în spaţiu o observă. În urma observaţiilor se va şti din ce este făcută şi deci se va şti mai mult despre sistemul solar de acum patru miliare şi jumătate de ani.
GH. MANOIU | 30 NOIEMBRIE 2013